Μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση και προοπτική αναδεικνύουν τα στοιχεία για τις επενδύσεις της Ρωσίας σε πυρηνικά όπλα, καθώς παρά την κρίση, τις κυρώσεις και τις συμφωνίες περιορισμού της εξάπλωσης πυρηνικών όπλων και αποπυρηνικοποίησης, ο Βλάντιμιρ Πούτν έχει αυξήσει τα κεφάλαια για αγορές νέων πυρηνικών όπλων τα τελευταία χρόνια.
Όπως φαίνεται και στο infographic της Statista οι δαπάνες της Ρωσίας για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων παρουσιάζονται δραματικά αυξημένες, σε βαθμό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, ενώ δικαιολογούν τη σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει το NATO.
Αν και ακόμα ο ρωσικός αμυντικός προϋπολογισμός υπολείπεται των ΗΠΑ, καθώς διαθέτει και ασύγκριτα μικρότερο ΑΕΠ, οι δαπάνες για τα πυρηνικά ως ποσοστό των συνολικών αμυντικών δαπανών και συγκριτικά με τις προγενέστερες, καταγράφονται ως υπερβολικά υψηλές.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποδυναμώθηκαν τα χρόνια που ακολούθησαν τον ψυχρό πόλεμο, η χώρα δεν εγκατέλειψε πότε, όμως, το πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο χαρακτηρίζει ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της.
Ο Βλάντμιρ Πούτιν, όμως, ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο ριζικού επανασχεδιασμού, αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, με 10ετή ορίζοντα, από το 2011 έως το 2020. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος αύξησε σημαντικά και τις επενδύσεις στα πυρηνικά και κυρίως στην απόκτηση νέων όπλων.
Παράλληλα με τα συμβατικά συστήματα, η Ρωσία αναβαθμίζει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά. Πρόσφατη έκθεση του Sipri αποκάλυψε τις δαπάνες της Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα.
Το 2010, η χώρα δαπανούσε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τα πυρηνικά όπλα (13,4% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών), ενώ το 2016 οι δαπάνες ανέρχονται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια (13% των συνολικών δαπανών).