Τη στήριξη του Πράττω στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση επανέλαβε ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου της κίνησης, επιχειρώντας παράλληλα να διαφοροποιήσει την πολιτική επικαιρότητα υποβάλλοντας δημόσιο αίτημα προς το Μαξίμου για τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησής του και σκιαγραφώντας τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κίνηση Πράττω στο εξής.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έδωσε τον τόνο της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Κίνηση Πράττων προσδιορίζοντας την ως “αριστερή συνείδηση” της κυβέρνησης και προαναγγέλοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών σε αυτό το πλαίσιο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η προσανατολισμός στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι προετοιμάζεται η πανελλαδική διάσκεψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας πως το ΠΡΑΤΤΩ διαθέτει 130 δημοτικές κινήσεις και θα συμμετάσχει σε συμμαχικά σχήματα στις επικείμενες εκλογές.
Ο σχεδιασμός, έτσι όπως σκιαγραφείται, δεν απέχει από τις διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας την αίσθηση της δραστηριότητας που θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για πολιτικές συγκλίσεις.
Απαντώντας εμμέσως στον κ. Τζανακόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για «ακατανόητη πολιτικά πράξη», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιεύσει την επιστολή παραίτησης, προκειμένου να «δούμε αν έχω λόγο ή όχι που παραιτήθηκα».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την ελπίδα του, «η Συμφωνία να πάει καλά (γιατί) αν δεν πάει θα δουν πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα», επαναλαμβάνοντας ότι την εξωτερική πολιτική την ασκεί ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας δεν είναι ΥΠΕΞ νο2, είπε ακόμη και υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, δύο Υπουργικά Συμβούλια και σε δύο κυβερνητικές επιτροπές. Επικαλούμενος δε, τη «δύσκολη διεθνή συγκυρία», επεσήμανε ότι απαιτείται προσοχή στις κινήσεις, μακριά από τυχοδιωκτισμούς.
Στην ερώτηση για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ως εξής: «Δεν υπάρχει θέμα με τις απόρρητες (δαπάνες) […] το ξεκαθάρισε πάρα πολύ καλά ο πρόεδρος της Βουλής». Επικαλούμενος το νόμο που κατέθεσε για τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ από το Κοινοβούλιο, είπε πως ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα Υπουργεία που έχουν απόρρητες δαπάνες. «Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρότητας, νηφαλιότητας, ηθικής και στρατηγικής μακρόχρονης σκέψης», παρατήρησε επίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατήγγειλε τον «οχετό που έχει ξεχυθεί» εις βάρος του, ενώ σημείωσε με νόημα, ότι «ενώ λέμε να μην είμαστε προσκολλημένοι στις καρέκλες, όταν βλέπουμε κάποιον να κάνει το καθήκον του, υβρίζεται».
Δεν παρέλειψε μάλιστα, να αφήσει έμμεσες αιχμές για τον κ. Καμμένο, αναφέροντας πως «επειδή δεν έχουν δημοκρατική αντίληψη μερικοί, ρίχνουν λάσπη». «Αυτός που ρίχνει λάσπη όμως, έχει βρόμικα χέρια» κατέληξε.