Σε κλίμα έντασης συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διεργασίες στην πΓΔΜ, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση της Βουλής θα ξεκινήσει στις 22:00 ώρα Ελλάδος, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα .
Ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν τελικά ο Ζόραν Ζάεφ έχει βρει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης, ή αν αυτή αποτελέσει το κύκνειο άσμα της κυβέρνηση.
Πληροφορίες από το απόγευμα κάνουν λόγο για επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων, ήτοι 80 Βουλευτών, που απαιτούνται για να περάσει η πρώτη φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος, ωστόσο η αντιπολίτευση διαψεύδει και ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ο Ζόραν Ζάεφ επίσημα μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει 72 θετικές ψήφους, κάτι που σημαίνει ότι αναζητούνται τουλάχιστον οκτώ βουλευτές από το VMRO-DPMNE και τον συνασπισμό του. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας ακούστηκαν αρκετά ονόματα βουλευτών τόσο από το VMRO-DPMNE όσο και από το SPM, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί κάτι από επίσημα χείλη. Την ίδια στιγμή δεκάδες ήταν οι επαφές και οι συνομιλίες εντός του Κοινοβουλίου.
Στη σημερινή συνεδρίαση επέστρεψαν και οι βουλευτές του VMRO-DPMNE οι οποίοι είχαν αποχωρήσει την Τετάρτη. Απόντες είναι οι βουλευτές Βασίλι Πίσεφ, Νικόλα Πόποφσκι, Νίκολα Γκρουέφσκι, οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση, μετά τα γεγονότα της 27ης Απριλίου.
Ωστόσο, ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Σάσα Βασίλεφσκι, ο οποίος κατηγορήθηκε για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου, απελευθερώθηκε μετά την κατ ‘οίκον κράτηση με εγγύηση 400 χιλιάδες ευρώ μετά και τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι προσφέρει συμβιβασμό για την «αιματηρή Πέμπτη». Μάλιστα, σε δήλωση του στο πρακτορείο «Makfax» δεν ακολούθησε την γραμμή του κόμματος και τόνισε ότι δεν ξέρει αν θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές. Επίσης, ο βουλευτής του VMRO, o Κρίστο Μουκόσκι, απελευθερώθηκε σήμερα μετά την κατ ‘οίκον κράτηση του. Το ίδιο συνέβη και με έναν ακόμη βουλευτή του VMRO,τον Λιούμπεν Αρναούτοφ. Σε ερώτηση για το τι θα ψηφίσει στη Βουλή απάντησε: «Δεν το έχουμε σκεφτεί μέχρι στιγμής, αλλά σίγουρα θα εργαστούμε αποκλειστικά για το συμφέρον της Μακεδονίας και του μακεδονικού λαού».
Στο μεταξύ, ο βουλευτής του SPM, Στόγιαν Μιλάνοφ, το οποίο συνεργάζεται με το VMRO, δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι σύμφωνα με την κομματική απόφαση του VMRO. Όπως είπε έχει ήδη αποφασίσει αλλά αυτή την απόφαση θα την παρουσιάσει στην ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Επιπλέον, η Βλάντανκα Αβίροβικ, επίσης βουλευτής του SPM, δήλωσε πως θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές προκειμένου να δώσει μια ευκαιρία στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το πρακτορείο «MakFax», επικαλούμενο πηγές κοντά στη βουλευτή.
Έτοιμη να διαφοροποιηθεί εμφανίζεται και η βουλευτής του VMRO Ντανιέλα Ρανγκέλοβα, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται επισήμως, μέχρι στιγμής.