Επιμένει στη ρητορική της υψηλής παραβατικότητας αλλά μειωμένης προκλητικότητας, μετά από ένα πρόσκαιρο ξέσπασμα, η Τουρκία στο Αιγαίο, θέλοντας να κρατήσει την προσοχή στραμμένη επάνω της, καθώς χρησιμοποιεί τις ελληνικές διαμαρτυρίες ως διαπραγματευτικό χαρτί σε άλλα… τραπέζια.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, χθες Τρίτη 16 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν συνολικά 36 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τρία μεμονωμένα τουρκικά κατασκοπευτικά CN-235, στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Σε 5 περιπτώσεις από τουρκικής πλευράς έγιναν και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν κι αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο φέρει δύο τουλάχιστον μηνύματα, καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά αλλά κατασκοπευτικά, περιορίζοντας αισθητά το βαθμό επικινδυνότητας στις αναχαιτίσεις, ενώ δεν υπήρξαν και εμπλοκής (αφού δεν υπήρχαν μαχητικά). Συνεπώς, η Άγκυρα επιχειρεί να δείξει στην Αθήνα τη διάθεσή της να συζητήσει χωρίς επιθετικές λογικές.
Η συμπεριφορά αυτή, διαφοροποιείται ριζικά από την πρακτική που ακολούθησε η Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Κρήτη, μεταστροφή στην οποία καταλυτικό φαίνεται να παίζει και η προοπτική επαναπροσέγγισης με τις ΗΠΑ, μετά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.