Επικίνδυνη τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στην κυβέρνηση, καθώς η απρόσμενη παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, δημιουργεί δομικά κενά, εντείνει την ανασφάλεια και αυξάνει ραγδαία το πολιτικό ρίσκο, υποσκάπτοντας την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, και θέτοντας εν αμφιβόλω τους αναπτυξιακούς στόχους, μέτωπα τα οποία καλείται να διαχειριστεί με σταθερό χέρι και προληπτικά ο πρωθυπουργός.
Το Μαξίμου επιχειρεί τώρα να έπιδείξει ισχυρή πολιτική βούληση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με εταίρους και συμμάχους, για το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει προσωπικά το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει μοντέλο “outsourcing” εμπλέκοντας στη διαχείριση θεμάτων απευθείας τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να έχει ο ίδιος άμεση εποπτεία και συντονισμό. Πολιτικά με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα ότι ο ίδιος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη της ολοκλήρωσης του κυβερνητικού έργου και ότι θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να φτάσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας της και να ολοκληρώσει την αποστολή της.
Βέβαια, οι εξελίξεις ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο, το ρίσκο και υποσκάπτουν την πολιτική σταθερότητα, συγκυρία που αναμένεται να προκαλέσει επιπλοκές στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, θέτοντας εν αμφιβόλω τους αναπτυξιακούς στόχους και αυξάνοντας τις πιέσεις.
Τώρα, το Μαξίμου δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επενδύσει στα αντανακλαστικά που μπορεί να ενεργοποιήσει η κυβερνητική κρίση εντός και εκτός Ελλάδας, αναμένοντας την ενεργοποίηση δυνάμεων που επιθυμούν τη στήριξη της κυβέρνησης και για την ολοκλήρωση του έργου της, με δεδομένο ότι με τόσα μέτωπα ανοιχτά το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές είναι τρομακτικό. Αυτό άλλωστε προσπάθησε να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας να “δέσει” τον Πάνο Καμμένο και να χάσει τον Νίκο Κοτζιά, κερδίζοντας τη στήριξη βουλευτών από τις τάξεις των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανεξαρτήτως της θέσης του προέδρου του κόμματος.
«Η απόφασή μου να δεχθώ την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και να αναλάβω το υπουργείο είναι μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό»,
ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Υπ αυτό το πρίσμα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει σθεναρή στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενεργοποιώντας μηχανισμούς και διαύλους επικοινωνιακών που υπήρχαν αλλά λειτουργούσαν παρασκηνιακά ή σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Παράλληλα, χωρίς τον Νίκο Κοτζιά, που δρούσε συγκεντρωτικά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιχειρήσει ευρύτερη πολιτική συνεννόηση, ιδιαίτερα με το ΚΙΝΑΛ, καθώς επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσιπρα.
Σε πολιτικό επίπεδο, όπως επισημαίνει και στη δήλωση του ο Νίκος Κοτζιάς, ο πρωθυπουργός επέλεξε “με ποιούς θα πάει και ποιούς θ
αφήσει”, καθιστώντας σαφές ότι η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο είναι ισχυρή, γεγονός που στέλνει, όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας “πολλαπλά μηνύματα”
Βέβαια ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι
“Δεν θα αφήσω κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας και την έξοδο από την κρίση”,
δήλωση που αποτελεί προσπάθεια επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας, χρεώνοντας στον Νίκο Κοτζιά προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας. Συνεχίζοντας όμως έστειλε μήνυμα και στον Πάνο Καμμένο
Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία από κανέναν, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική συμφωνία.
Ενώ επισήμανε ότι
«Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών. Δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας»
τόνισε ο κ. Τσίπρας.