Εμφανής και χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης είναι πλέον η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να αναγάγει τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε οιονεί κρίση στη Μεσόγειο με στόχο να προκαλέσει διεθνή παρέμβαση που θα αναστείλει τις εξελίξεις, εντάσσοντάς το project στο συνολικό πακέτο του Κυπριακού.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η νέα ερευνητική αποστολή του Barbaros στο Οικοπεδο 4 της Κυπριακης ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, για την οποία εκδόθηκε και παράνομη NAVTEX (1032/18), με την οποία επιχειρείται η δέσμευση περιοχών από τις 18 Οκτωβρίου 2018 μεχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2019.
Η περιοχή στην οποία θέλει να στείλει το ερευνητικό σκάφος της η Τουρκία είναι στο σημειο ακριβώς που συναντώνται οι υφαλοκρηπίδες της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου, καταδεικνύοντας με τον πλέον έμπρακτο και ηχηρό τρόπο την τουρκική θέση που αμφισβητεί την ύπαρξη αυτού του τριμερούς ορίου. υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα, καθώς -σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα- το Καστελόριζο, τα ελληνικά νησιά και η Κύπρος δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας μεγαλύτερης των χωρικών υδάτων τους.
Η αντίδραση της Τουρκίας στην κινητικότητα Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου είναι πολυεπίπεδη, καθώς σε διπλωματικό επίπεδο είχε εκδώσει ανακοίνωση που αμφισβητεί τις διακηρύξεις, ενώ παράλληλα σε στρατιωτικό επίπεδο έστελνε μηνύματα με παραβιάσεις και εμπλοκές στον ελληνικό εναέριο χώρο. Την επομένη μάλιστα δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak έθετε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, ήτοι του περιορισμού της τουρκικής παρέμβασης στην περιοχή.
Παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, κατά την πρόσφατη τριμερή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δεσμεύτηκαν να επισπεύσουν την οριοθέτηση των μεταξύ των χωρών τους θαλασσίων ζωνών. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι σύντομα θα ξεπερασθούν τα τεχνικά εμπόδια για τη χάραξη της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.