Κίνηση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο νέων εντάσεων, ακόμα και συγκρούσεων πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, αποστέλλοντας επιστολή στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλαδή στο υπερεθνικιστικό VMRO, με την οποία καλούν τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η επιστολή που φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Γουές Μίτσελ, επισημαίνει την απογοήτευση των ΗΠΑ σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ και τη στάση που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή των Σκοπίων, όπου συζητείται η τροποποίηση του Συντάγματος, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η κίνηση αυτή όμως είναι προφανές ότι υπερβαίνει τα εσκαμμένα και αποτελεί εξόφθαλμη προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά ξένης χώρας, για ζήτημα που άπτεται των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται, το σκληρό μπρα-ντε-φερ και το έντονο παρασκήνιο.
Μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε εύκολα να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς υποσκάπτει τη Δημοκρατία και αποτελεί ενδεικτική της έντασης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ενώ αποτελεί απροκάλυπτη προσπάθεια επηρεασμού των βουλευτών.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επιστολή του αυτή προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, ζητεί από αυτόν να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου οι βουλευτές του κόμματος αυτού να αποφασίσουν ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν επί της πρότασης για αλλαγή του Συντάγματος, χωρίς πιέσεις και απειλές.
«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι είμαστε απογοητευμένοι από τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNE, τόσο σχετικά με το δημοψήφισμα όσο και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα. Από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας, οι πολίτες από όλες τις εθνοτικές κοινότητες και τα κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Τώρα είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να πράξει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας ενθαρρύνουμε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προκειμένου οι βουλευτές του συνασπισμού σας να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς απειλές βίας, εκδίκησης, ή άλλη μορφή εξαναγκασμού»
σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην επιστολή του αυτή προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE.
Αν και η ρητορική είναι προσεγμένη και αποφεύγει ευθεία προτροπή για την ψήφιση, μιλά όμως για “απογοήτευση”, έκφραση που όταν προέρχεται από τη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη έχει αυξημένο ειδικό βάρος, ενώ συστήνει στο VMRO “να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες” που αποτελεί έμμεση προτροπή, ενώ στιγματίζει τη βία και όποια άλλη μορφή εξαναγκασμού, τη στιγμή που κάνει ακριβώς το ίδιο.
Η επιστολή αν και στοχεύει στην απελευθέρωση των δυνάμεων που θέλουν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, μπορεί να προκαλέσει την απάντηση της Ρωσίας, μετατρέποντας τη χώρα σε αρένα αντιπαράθεσης, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε έξαρση εθνικιστικών εντάσεων και στην κοινωνία.