Το εργοστάσιο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που φτιάχνει η Τουρκία με τη στήριξη της Ρωσίας στο Ακούγιου θέτει επί τάπητος το Συμβούλιο της Ευρώπης, εγείροντας σοβαρές ενστάσεις για την ασφάλεια, διευρύνοντας τα υπό διαπραγμάτευση αντικείμενα και στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναπροσέγγισης Τουρκίας-ΕΕ.
Η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε μάλιστα ψήφισμα με σημαντική αναφορά στον υπό ανέγερση πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κυπριακής Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης προσχέδιου ψηφίσματος για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη, εισηγήτρια του οποίου είναι μία βουλευτής από την Τουρκία.
Η σχετική παράγραφος, του υιοθετηθέντος ψηφίσματος της ΚΣΣΕ, εκφράζει, μεταξύ άλλων, τη σοβαρή ανησυχία της Συνέλευσης σε σχέση με τον υπό ανέγερση πυρηνικό σταθμό, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, βρίσκεται πολύ κοντά στην Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες, σε μια σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, όπως αναφέρεται εξάλλου, και σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο 2017.
Καλείται επίσης η Τουρκία να καταστεί μέλος της Σύμβασης ESPOO και να λάβει υπόψη όλες τις ανησυχίες που εκφράζονται, τόσο από τους ίδιους τους πολίτες της όσο και από γειτονικές χώρες, σύμφωνα και με τη Διεθνή Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η υιοθέτηση του ψηφίσματος, τελικά, παρά τις δύο προσπάθειες της Τουρκίας να το ανακρούσει και να αποφύγει αναφορές στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης
Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ, αγγλικά: Council of Europe, γαλλικά: Conseil de l’ Europe) είναι διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 47 κράτη της Ευρώπης και της ανατολικής περιφέρειάς της. Συμμετέχουν επίσης 5 κράτη ως παρατηρητές του Συμβουλίου και 3 ως παρατηρητές της συνέλευσής του. Ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου του 1949.
Είναι ο παλαιότερος οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και τη ρύθμιση των νομοθεσιών, καθώς και την πολιτισμική συνεργασία στην Ευρώπη. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανήκουν τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης με εξαίρεση το Βατικανό, το Καζακστάν (διηπειρωτική χώρα), την Λευκορωσία η οποία είναι υποψήφιο μέλος και κράτη με περιορισμένη αναγνώριση.