Να κατεβάσει τους τόνους και να αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα, εμπεδώνοντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του υπουργικού Συμβουλίου επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε να είναι όλοι βέβαιοι για την απουσία επικοινωνιακών τεχνασμάτων στην εισαγωγική ομιλία του.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα σε εταίρους και συμμάχους ότι ελέγχει πλήρως την κυβέρνησή του και ότι η πορεία έχει συμφωνηθεί και ουδείς θα παρεκκλίνει απ’ αυτή, παρά τις κλιμακούμενες πιέσεις.
Στην κατακλείδα της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, κατέληξε στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας.
Η ανάγκη της επιβεβαίωσης της στήριξης και δέσμευσης των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή του Πάνου Καμμένου και των υπολοίπων που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της συνοχής και την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, επιβεβαιώνει, όμως, στα μάτια του διεθνούς παράγοντα, ότι η ανασφάλεια ήταν πραγματική, αποκαλύπτοντας ένα ακόμα σημείο πίεσης.
Όπερ σημαίνει ότι, μέχρι το χθεσινό δείπνο Τσίπρα-Καμμένου στη ΛΑΕΔ, ο πρωθυπουργός έβλεπε ότι ο κυβερνητικός εταίρος είχε χαράξει πορεία προς την έξοδο, αναζητώντας ενδεχομένως… και υποστηρικτές, αίσθηση η οποία κατέστη προφανής από τον πόλεμο δηλώσεων που ακολούθησε την πρωτοβουλία Καμμένου να παρουσιάσει plan B για το Σκοπιανό στις ΗΠΑ.
Η ανησυχία για τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου και το μέλλον της κυβέρνησης ήταν διάχυτη, όχι τόσο στην Αθήνα, όσο στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Η επικείμενη, επίσημη μάλιστα, επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στη Ρωσία, με το Σκοπιανό σε πλήρη εξέλιξη, προκαλεί ιδιαίτερη νευρικότητα, με τους συμμάχους της χώρας να ζητούν διαβεβαιώσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Πολιτικά, ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας νέα ψήφο εμπιστοσύνης από το Υπουργικό του Συμβούλιο, απαντά στις ανησυχίες και κατευνάζει τη νευρικότητα. Παράλληλα, επανέλαβε τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής και παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στο επόμενο checkpoint, ξεκαθαρίζοντας στους εταίρους ότι η κυβερνητική συνοχή εξαρτάται απ αυτά.
Στο μεταξύ όμως, επιτυγχάνει να δεσμεύσει τον Πάνο Καμμένο ενόψει του ταξιδιού του στη Μόσχα, στις 29 Οκτωβρίου, καθώς με δεδομένο τον ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Ρωσία στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Σκοπιανό και τα πολιτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο Πάνος Καμμένος, οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορούσε να θεωρείται πιθανό.
Τα checkpoints του Αλέξη Τσίπρα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:
• Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
• Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.
Εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό, την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.