Επικίνδυνο προηγούμενο επιχειρεί να δημιουργήσει ο ακροδεξιός =-ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, καθώς διέταξε την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από το χωριό-πρότυπο για την ενσωμάτωσή τους, Ριάτσε, ενώ έχει θέσει τον δήμαρχο σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Πρόκειται για μια κίνηση ενδεικτική της βαρβαρότητας που προσπαθεί να επιβάλει, της πόλωσης και της στοχοποίησης όσων διαφωνούν με τη στρατηγική σύγκρουσης που προωθεί η εθνικιστική Λέγκα, που βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση.
Στόχος της απόφασης του Ματέο Σαλβίνι, στην οποία εναντιώνεται ακόμα και ο περιφερειάρχης της Καλαβρίας, είναι να ξεριζώσει τη νοοτροπία αποδοχής και ενσωμάτωσης των μεταναστών καθιστώντας σαφές ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι πουθενά στην Ιταλία. Αναλαμβάνοντας μάλιστα νομική δράση κατά των τοπικών αρχών επιδεικνύει την ισχυρή πολιτική βούληση για την επιβολή της ακροδεξιάς ατζέντας πριν από τις ευρωεκλογές.
Το ιστορικό
Ο Σαλβίνι ζήτησε με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, την απομάκρυνση όλων των μεταναστών και των προσφύγων από το χωριό Ριάτσε στην Καλαβρία.
Πρόκειται για ένα χωριό, το οποίο θεωρείται πρότυπο για την ένταξη και ενσωμάτωση των αιτούντων άσυλο στην τοπική κοινωνία.
Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, ο δήμαρχος, Μίμο Λουκάνο, κλήθηκε σε εξηγήσεις, καθώς κατηγορείται πως «διευκολύνει την παράτυπη μετανάστευση».
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε κινητοποιήσεις προς υπεράσπιση του Λουκάνο, θεωρώντας τις πράξεις του ως αποτέλεσμα μιας «ηθικά επιβεβλημένης κοινωνικής ανυπακοής».
«Θέλουν να διαλύσουν το μοντέλο του Ριάτσε. Δεχόμαστε πυρά αλλά θα προσφύγουμε στα τοπικά δικαστήρια» δήλωσε ο Λουκάνο, ο οποίος τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό.
Την πετυχημένη ένταξη των μεταναστών στο Ριάτσε υπερασπίστηκε και ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καλαβρίας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν κατανοεί για ποιο λόγο ελήφθη η απόφαση απομάκρυνσης και μεταφοράς σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.