Νέο οδικό χάρτη για τις εκλογές, προσδιορίζοντας τα μέτωπα και το ύφος της αντιπαράθεσης καθώς και τα πρότυπα και περιθώρια πολιτικών συνεργασιών έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έστειλε μήνυμα πολιτικής σταθερότητας σκιαγράφησε την πορεία προς την πολιτική κυριαρχία, απευθύνοντας, νέο, κάλεσμα για συνεργασίες προς τη Σοσιαλδημοκρατία και τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, ενώ ανέδειξε ως συνεκτική βάση τη μάχη κατά της ακροδεξιάς και το κοινωνικό κράτος.
Ο πρωθυπουργός αφού εξέπεμψε σήμα σταθερότητας θέτοντας εκτός ατζέντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών, διαμηνύοντας ότι θα εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία, απηύθυνε συστάσεις, εμμέσως πλην σαφώς προς τον Πάνο Καμμένο, για τις δηλώσεις αλλά όχι για τις πρωτοβουλίες του, επιχείρησε να επαναπροσδιορίσει την πολιτική συμμαχιών και συγκλίσεων του κόμματος θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι οι διεργασίες διεύρυνσης θα κινηθούν προς το κέντρο και όχι προς τα αριστερά, διατηρώντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα σε ευρύτερες συναντήσεις, αλλά με προοδευτικό πρόσημο.
Οι αναφορές αυτές σε συνδυασμό με τις νουθεσίας προς τον Πάνο Καμμένο και την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σκιαγραφούν, με μεγάλη σαφήνεια, το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρεί να δημιουργήσει τη μελλοντική κυβερνητική πλειοψηφία ο Αλέξης Τσίπρας. Αν και η προσπάθεια δημιουργίας μιας προοδευτικής συσπείρωσης με συγκεκριμένες συγκλίσεις και προσδιορισμένες αποκλίσεις, είχε εκδηλωθεί και στο παρελθόν, αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αναδεικνύει τα όργανα του κόμματος ως διαχειριστές της αναμόρφωσης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κινητοποιήσει τον μηχανισμό.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εστίασε στο ισπανικό και το πορτογαλικό μοντέλο συνεργασίας Αριστερών και Σοσιαλιστών, ως παράδειγμα και προοπτική, δίνοντας έτσι το στίγμα της προσέγγισης που επιθυμεί.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε ως ορόσημο για την εμπέδωση της πολιτικής συμμαχιών τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές και έδωσε προσπάθησε να θέσει τις ευρωεκλογές ως αντιπαράθεση φιλοευρωπαϊκών και ευρωφοβικών δυνάμεων.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα περιστράφηκε γύρω από θέματα κυβερνητικής πολιτικής και μόνο στην κατακλείδα αναφέρθηκε στις εκλογικές μάχες και το κόμμα, η ουσία ήταν συγκεντρωμένη ακριβώς σε αυτές τις αναφορές, ενώ το υπόλοιπο κείμενο φαίνεται να επέχει ρόλο επεξήγησης.
Στην ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, πριν την εκλογή νέου και πιο ευέλικτου Πολιτικού Γραφείου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά στο Σκοπιανό, την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιχείρησε να χαράξει διπλή διαχωριστική γραμμή αρχικά με την ακροδεξιά και τους ευρωφοβικούς και αφετέρου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και του νεοφιλελευθερισμού.
Παράλληλα διαμήνυσε ότι οι διαφορές αυτές θα γίνουν αισθητές σταδιακά μέσω των θέσεων που θα λαμβάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.