Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας έκανε πριν από λίγο η Άγκυρα καθώς το Δικαστήριο αποφάσισε την άρση των περιοριστικών όρων για τον πάστορα Μπράνσον, ανοίγοντας την πόρτα για την επιστροφή τους στις ΗΠΑ και παράλληλα αποκαθιστώντας τον δίαυλο επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον.
Οι πολύπλευρες πιέσεις που δέχεται στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο και η απροθυμία της Ευρώπης να αρχίσει συνομιλίες χωρίς προαπαιτούμενα αναγκάζουν τον Ταγίπ Ερντογάν να ενδώσει τελικά στις ΗΠΑ, απελευθερώνοντας τον Μπράνσον, κίνηση που είχε προαναγγελθεί, ωστόσο δεν είχε οριοθετηθεί χρονικά.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης τριών ετών και 1,5 μηνός στον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ωστόσο διέταξε την άρση των περιοριστικών όρων καθώς έχει ήδη εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής.
Σύμφωνα με το Reuters βρίσκεται ήδη στο αεροπλάνο της επιστροφής στις ΗΠΑ, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων, όπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές. Εκτιμάται ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να προβεί άμεσα σε άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Η είδηση προκαλεί ράλι στη λίρα και άνοδο του τουρκικού χρηματιστηρίου, καθώς οι αγορές προσδοκούν τώρα στην αποκατάσταση της σταθερότητας και την επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ και το NATO, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και ενώ οι εξελίξεις έτειναν να καταστούν αναπόδραστες οδηγώντας σε υποβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο 50χρονος Μπράνσον απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες και δήλωσε προς το δικαστήριο: «Είμαι αθώος. Αγαπώ τον Ιησού, αγαπώ την Τουρκία».
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο είχε αρνηθεί σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα, όμως οι οικείοι του και η αμερικανική κυβέρνηση διακατέχονταν από αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.
Η διπλωματική κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση Μπράνσον μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.
Στον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος ηγείτο μίας μικρής προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη, είχε επιβληθεί στα τέλη του Ιουλίου κατ’ οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» και «κατασκοπεία».