Να αντιδράσει προσπάθησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, μετά από έντονες πιέσεις ημερών που οδήγησαν τις μετοχές σε υπερπουλημένη ζώνη και αφού η προσφορά τίτλων είχε εξαντληθεί, η βιωσιμότητα της κίνησης ωστόσο μένει να εξακριβωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις με καταλύτη την εισροή φρέσκου χρήματος, καθώς τα margin έχουν περιοριστεί ασφυκτικά.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,16% κλείνοντας στις 626,86 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2017, έχοντας καταγράψει εντυπωσιακή ανάκαμψη όμως από το ενδοσυνδριακό χαμηλό του -2,4% που σημείωσε λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρος διακύμανσης, που καταδεικνύει το περιθώριο επίτευξης intraday κερδών καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 630,16 και 610,51 μονάδων. Ο τζίρος υποχώρησε στα 47,77 εκατ. ευρώ, ένδειξη ότι η προσφορά “στραγγίζει”.
<div class=”iec_environment” data-n=”2″ data-bh=”290″ data-sh=”540″ data-id=”Hka1dWacm1810″ data-link=”http://ieconomics.com/edit/greece-government-bond-yield-10y”></div><script src=”https://ieconomics.com/cdn/share/js/share_env.js”></script>
Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε στο επίκεντρο, με έντονες διακυμάνσεις που σε επίπεδο ΔΤΡ φτάνουν το 6%, με χαμηλό -3,5%, και υψηλό +2,2%.
Η εικόνα όμως στο ταμπλό δεν ήταν αντίστοιχη με του τραπεζικού δείκτη, όπως φαίνεται από το κλείσιμο τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον τελευταίο να ενισχύεται μόλις κατά 0,35%. Ακόμα χειρότερη ήταν η εικόνα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίηση, ο οποίος έκλεισε οριακά στο κόκκινο με απώλειες 0,02%. Από τους επιμέρους δείκτες, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (2,94%), ενώ απώλειες 3,20% εμφάνισε ο δείκτης Εμπορίου.
Στις τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 6,36%, η Εθνική κατά 6,09%, η Eurobank κατά 0,97%, η Attica Bank ΑΤΤ+0,81% κατά 0,81% και η Alpha κατά 0,09%.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κέρδη 4,3% κατέγραψαν η Jumbo και η ΔΕΗ. ΔΕΗ+4,31% Στον αντίποδα, απώλειες 4,2% εμφάνισε η ΓΕΚ Τέρνα.
Από το σύνολο των μετοχών, 35 ενισχύθηκαν και 59 υποχώρησαν, ενώ 30 παρέμειναν αμετάβλητες.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας εκτός από το πρόβλημα των τραπεζών καλείται να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο Folli Follie και τη δραματική μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, παγκοσμίως, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, την προδιαγεγραμμένη αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ το 2019 και τον πρόσθετο κίνδυνο που εισάγει το Traump-effect.
Σταθεροποιητικές ήταν οι τάσεις στα ελληνικά ομόλογα, παρά τη γενικότερη ενίσχυση των αποδόσεων στο Νότο λόγω Ιταλίας, που μετά την έκθεση-προειδοποίηση της Fitch φαίνεται ότι αποκόπτεται από τις αγορές.