Στο έδαφος καθηλώνονται τα F-35, μετά από απόφαση του Πενταγώνου, την οποία ακολούθησαν και όλες οι χώρες που έχουν παραλάβει το συγκεκριμένο αεροσκάφος, για επιθεώρηση των σωληνώσεων των καυσίμων, μετά από τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη για τη συντριβή ενός, πριν από δύο εβδομάδες.
Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι διεθνείς εταίροι τους ανέστειλαν προσωρινά τις επιχειρήσεις πτήσης των F-35, προκειμένου να γίνει μια επιθεώρηση των σωληνώσεων των καυσίμων του αεροσκάφους, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζο ΝτελαΒεντόβα.
Το νέο αεροσκάφος χρησιμοποιείται από τον ισραηλινό, τον βρετανικό και τον αμερικανικό στρατό, ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί δοκιμαστικά στα δύο πρώτα F-35 που παρέλαβε, στις ΗΠΑ.
Η ίδια πηγή δήλωσε πως οι επιθεωρήσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν «από 24 έως 48 ώρες», αποφασίστηκαν μετά τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για την πρώτη συντριβή αυτού του υπερσύγχρονου αεροσκάφους, εξελιγμένης τεχνολογίας που υποτίθεται ότι διαφεύγει ακόμη και από τα πιο ευαίσθητα ραντάρ, του πιο ακριβού στην ιστορία.
Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένα F-35B, μια παραλλαγή βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης του αεροσκάφους, που προοριζόταν για τους Πεζοναύτες, συνετρίβη στη διάρκεια άσκησης στη Νότια Καρολίνα, χωρίς να προκαλέσει θύματα.
Το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είναι το πιο ακριβό πρόγραμμα εξοπλισμών στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία, με το κόστος του να εκτιμάται συνολικά ότι αγγίζει τα 400 δισ. δολάρια για το Πεντάγωνο, και σκοπό την παραγωγή σχεδόν 2.500 αεροπλάνων τις επόμενες δεκαετίες.
Τον Ιούνιο του 2014, όλος ο στόλος των αμερικανικών F-35 καθηλώθηκε στο έδαφος με απόφαση των αμερικανικών αρχών προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα για τις αιτίες μιας μυστηριώδους πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει σε ένα από τα αεροσκάφη αυτά, ενώ βρισκόταν στο έδαφος.
Πέρυσι, περίπου 50 F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ καθηλώθηκαν στο έδαφος στην αεροπορική βάση Λιουκ (Αριζόντα) λόγω ενός προβλήματος με το οξυγόνο για τους πιλότους.