Πυροσβεστική παρέμβαση επιχείρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επ αφορμής της απόφασης μείωσης του ορίου ELA κατά 200 εκατ., επισημαίνοντας ότι οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο δεν έχουν σχέση με την υγεία του τραπεζικού συστήματος, αλλά με εξωγενείς παράγοντες, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το σενάριο κερδοσκοπικής επίθεσης, εκδοχή που προωθείται και από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επέλεξε, όμως, να αναφερθεί και στον “ελέφαντα στο δωμάτιο”, που δεν είναι άλλος από τη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη των κανονιστικών απαιτήσεων, αλλά όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, βελτιώνεται, επισημαίνοντας μάλιστα ότι γι’ αυτό μειώνεται και ο ELA.
«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες»,
δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη έρχεται μετά από μπαράζ συσκέψεων στο Μαξίμου, στις οποίες δεν συμμετείχε και αφού είχε γίνει δέκτης της δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και με διαρροές.
Ωστόσο, η επιλογή της απόφασης της ΕΚΤ, ως σημείο καμπής και παρέμβασης, αποτελεί μήνυμα ότι η κατάσταση δεν είναι έκρυθμη, οι δικλείδες ασφαλείας ενεργές και το σύστημα λειτουργεί.
Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ αντανακλά στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.