Ενδείξεις σταθεροποίησης καταγράφονται τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι πιέσεις στις τράπεζες δείχνουν να εξαντλούνται στα τρέχοντα επίπεδα, αν και ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να υποχωρεί, κυρίως λόγω πιέσεων σε άλλες μετοχές.
Η βελτίωση της βελτίωση της εικόνας στον τραπεζικό δείκτη αν και αισθητή είναι υποδεέστερη των προσδοκιών που δημιούργησε η αναβάθμιση από την Άβυσσο του “Restricted Dedauld” στο CCC/+ από την Fitch και της credit positive επισήμανσης της Moody’s για την άρση των capital controls στις αναλήψεις.
Παρ’ όλα αυτά, η εκδήλωση θετικής κίνησης στο κλείσιμο της συνεδρίασης και αφού οι εν δυνάμει αγοραστές έχουν βεβαιωθεί για την απουσία επιθετικών πωλητών στα τρέχοντα επίπεδα, ώστε να σκουπίσουν αθόρυβα την προσφορά. Η στρατηγική αυτή, που δεν είναι άγνωστη, εφόσον εφαρμοστεί θα μεταφέρει την ένταση της διαμόρφωσης των τιμών στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης και στα call auctions.
Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που επηρεάζονται από την Ιταλία, είναι κατανυκτικό, χωρίς κραυγαλέες κινήσεις, ένδειξη ότι οι επενδυτές κρατούν την ανάσα τους και αποφεύγουν να πυροδοτήσουν.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν προσφέρεται για trading καθώς η συσσώρευση που επιχειρείται αναμένεται βραχύβια και οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι βίαιες, περιορίζοντας τα περιθώρια αντίδρασης και αυξάνοντας τον κίνδυνο παγίδευσης.
Τεχνικά, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, για την ώρα, οι τραπεζικές μετοχές και το ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης επιβεβαιώνουν στηρίξεις και δοκιμάζουν τη μακροχρόνια τάση, επίπεδα τα οποία έχουν αποδεχθεί ανθεκτικά, καθώς τα χαμηλά της εποχής καταγράφηκαν στις 2 Οκτωβρίου και έκτοτε τράπεζες και ΔΤΡ ισορροπούν υψηλότερα, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις.
Ανησυχία προκαλεί η διαφορά φάσης μεταξύ τραπεζικών μετοχών και των υπολοίπων συμμετεχόντων του FTSE-25, καθώς η διαφοροποίηση αυτή αποτελεί βαρίδι για τον Γενικό Δείκτη και τα παράγωγα, αποτρέποντας μια ανοδική κίνηση πάση δυνάμει.