Μάταιες αποδεικνύονται μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης και των τραπεζιτών να ελέγξουν τις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές των τραπεζών στο Χρηματιστήριο, δυναμιτίζοντας το οικονομικό κλίμα και απειλώντας με υποτροπιασμό της κρίσης, λίγο μετά την πλήρη άρση των capital controls στις αναλήψεις και ενώ η μεταμνημονιακή πορεία εξελίσσεται ομαλά.
Η αρχική εικόνα συντονισμένης επίθεσης στις τράπεζες έδειξε να αποδέχεται και να προωθεί το Μαξίμου δεν έχει ακόμα διαψευστεί αλλά μοιάζει πλέον αποσπασματική, καθώς παρά το μίνι μπαράζ θετικών ειδήσεων, οι πιέσεις ανακόπτονται.
Η αδυναμία ελέγχου της κατάστασης, προκαλεί ιδιαίτερη και κλιμακούμενη ανησυχία στο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, θέτοντας το ειδικό βάρος του πρωθυπουργού ως αντιστάθμισμα στην ανασφάλεια που μεταδίδεται από τις πιέσεις. Στο Μαξίμου αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται, ενώ οι περισσότερες δεν δημοσιοποιούνται, καθώς επιχειρείται να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο και να επιμεριστούν δράσεις για τη σταθεροποίηση της αγοράς και την αποφυγή μετεξέλιξης της χρηματιστηριακής κρίσης σε τραπεζική.
Όπως αναφέρουν media ο Αλέξης Τσίπρας και ο αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών, υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχαν διαδοχικές συναντήσεις χθες στο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (τον Νίκο Καραμούζη και τη Χαρούλα Απαλαγάκη, κατά τις ίδιες πηγές).
Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα συγκαλέσει σύσκεψη με το προεδρείο της Ένωσης και με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, το αντικείμενο της οποίας θα αφορά, επισήμως, τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΕΤΕΑΝ κ.λπ.).
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχειρεί να καθησυχάσει την κατάσταση περιορίζοντας την εστία μόνο στις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, ωστόσο φαίνεται ότι οι δηλώσεις δεν επαρκούν σε αυτή τη φάση,
«το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως θωρακισμένο» και «όλες οι τράπεζες έχουν υπερβεί τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, όπως είχαν καθοριστεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»
δήλωσε, ενώ προσέθσε μιλώντας στον (Real fm) ότι
«πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά τους και η κυβέρνηση είναι εδώ για να εγγυηθεί αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων».
Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι οι χρηματιστηριακές αυξομειώσεις δεν επηρεάζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αντικρούοντας έτσι «φήμες» για ανάγκη αυξήσεων κεφαλαίου.
Mε την ίδια επιμονή, η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε αναφορά σε δημιουργία bad bank, τονίζοντας ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι το asset protection scheme, σύμφωνα με ένα σχέδιο που έχει καταρτίσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών.