Επιμένει στη στρατηγική συγκέντρωσης ελέγχου και εξουσιών ο Ταγίπ Ερντογάν αποδομώντας τις παραδοσιακές και ανεξάρτητες δομές διοίκησης του τουρκικού κράτους, επιβάλλοντας παράληλλα μια νέα αρχιτεκτονική με ανίσχυρα όργανα, που λειτουργούν με εξουσίες που απορρέουν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφασή για σύσταση νέας Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής υποστηρίζοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο επιδεικνύει ισχυρή πολιτική βούληση και διασφαλίζει τα συμφέροντα εν δυνάμει επενδυτών. Ωστόσο, οι αγορές φαίνεται να βλέπουν από διαφορετικό πρίσμα τη σκοπιμότητα των κινήσεων, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της διολίσθησης της λίρας και του Χρηματιστηρίου.
Όπως μεταδίδει το Reuters στην επιτροπή συμμετέχουν πολλοί από τους υφιστάμενους συμβούλους και στενούς συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, που δεν χάνει την ευκαιρία να δηλώνει «πολέμιος των επιτοκίων», αλλά και ένας καθηγητής… Θεολογίας, με ειδίκευση πάντως στην ισλαμική τραπεζική.
Συνολικά εννέα νέες επιτροπές, που αφορούν πέραν της Οικονομίας, την Εκπαίδευση, την Επιστήμη, τον Πολιτισμό, την Ασφάλεια και την Υγεία, ιδρύονται στο πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών, που συνοδεύουν την μετάβαση σε προεδρική δημοκρατία.
«Μία τεράστια ευκαιρία πήγε χαμένη. Η Τουρκία έχει κορυφαίους οικονομολόγους και τραπεζίτες και θα μπορούσε ακόμη και να εντάξει διεθνείς ειδικούς στην επιτροπή της προκειμένου να προσθέσουν νέες ιδέες και αξιοπιστία» σχολίασε ο Τίμοθι Ας της BuleBay Asset Management.
Σημειώνεται ότι σε λίγη ώρα η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδίο της για την τιθάσευση του πληθωρισμού.