Η μία μετά την άλλη καταρρέουν οι τεχνικές και ψυχολογικές στηρίξεις του Χρηματιστηρίου της Αθήνας υπό το βάρος των ασύμμετρων πιέσεων που δέχονται οι τράπεζες, ενώ πλέον ορατός είναι ο κίνδυνος διάχυσης του αρνητικού κλίματος στην οικονομία, καθώς η εικόνα επιδεινώνεται άρδην και στα ομόλογα, κυρίως λόγω της Ιταλίας, χωρίς όμως να υποτιμάται η επίδραση των εξελίξεων με τις τράπεζες και τα σενάρια πρόωρων εκλογών, που είχαν προηγηθεί.
Οι τράπεζες έχουν απολέσει πλέον πάνω από 6 δισ. από την κεφαλαιοποίησή του, από τον Μάιο, όσα περίπου δεσμεύονται οι τραπεζίτες να αντλήσουν μέσα από τα capital action plans που έχουν υποβάλλει στην EBA, ενώ η ρευστότητά τους, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, είναι στο 10% έναντι των κανονιστικών απαιτήσεων, καθώς έχουν χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά κεφάλαια.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας γράφει μεγάλες απώλειες 2,24% διασπώντας πτωτικά τη στήριξη των 645 μονάδων, ενώ στο κόκκινο βρίσκονται πλέον οι περισσότερες εταιρίες στο ταμπλό, με τον τζίρο εμφανώς μειωμένα στα 26,70 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,07% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.694,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,08% στις 505,80 μονάδες.
Στο επίκεντρο των πιέσεων, για ακόμη μια συνεδρίαση, βρίσκεται και πάλι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος πλέον έχει επιστρέψει σε επίπεδα του 2016, έχοντας χάσει το 50% της κεφαλαιποίησης του από τον Μάιο..
Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά μηνύματα, καθώς φαίνεται ότι short έχουν αρχίσει να κλείνουν θέσεις και να παίρνουν τα κέρδη τους, ένδειξη ότι η αγορά έχει φτάσει στον πάτο. Αυτό συνάγεται και από τα δημοσιεύματα. σύμφωνα με τα οποία το Oceanwood έχει μηδενίσει τις ανοιχτές του θέσεις στην Alpha Bank και στην Εθνική, ενώ από τις 2 Οκτωβρίου δεν διέθετε ανοιχτές θέσεις στη Eurobank.
Υπάρχουν όμως και πιο επιθετικοί παίχτες, όπως το Lansdown που αύξησε τη short θέση την Eurobank, από 0,81% σε 1,17%, ενώ διατηρεί τη θέση του 2,60% στην Πειραιώς και 1,40% στην ΔΕΗ.
Τα ομόλογα
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,614% με άνοδο της τάξης του 2,37% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου με το spread να διαμορφώνεται στις 409, μ.β. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις του 5ετούς, στο 3,606% με άνοδο 2,15% από την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ στο 4,185% διαμορφώνεται η απόδοση του 7ετούς.
Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα, η Πειραιώς χάνει 10,80%, με την Eurobank να ακολουθεί με -9,40%. Απώλειες 4,70% σημειώνει η Εθνική, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση σε Alpha Bank, Βιοχαλκο, ΔΕΗ και Φουρλής. Άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.
Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΟΛΠ, Grivalia, Aegean, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, Σαράντης και Λάμδα. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ σημειώνει κέρδη 0,12% ενώ η ΕΥΔΑΠ είναι στο 0,20%.