Περιοδεία σε χώρες της Ασίας για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων έχει ξεκινήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες αντιδρούν στην επέλαση της Κίνας στα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πραγματοποιεί επίσκεψη σε Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και Μπαλί, με αφορμή την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ σε δηλώσεις στην Nikkei Asian Review απευθύνει κάλεσμα σε επενδυτές, υποστηρίζοντας ότι τώρα οι τιμές θα ξεκινήσουν να ενισχύονται.
«Οι επενδυτές που θα κινηθούν έγκαιρα, θα μπουν ακριβώς την ώρα που αρχίζουν να αυξάνονται οι τιμές» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, κάνοντας λόγο για «πολλαπλές επενδυτικές ευκαιρίες, από τα ακίνητα και την αγορά αερίου έως τα αγροτικά προϊόντα και τα χημικά».
Η ελληνική οικονομία, όπως υπενθυμίζει στη συνέχεια, συρρικνώθηκε κατά 1/4 λόγω της κρίσης χρέους και των μέτρων λιτότητας που ακολούθησαν.
«Είχαμε μια ύφεση που ήταν από τις μεγαλύτερες που είχε ποτέ μια χώρα σε περίοδο ειρήνης»
επισημαίνει προς επίρρωση.
«Ωστόσο, τον Αύγουστο, η Ελλάδα έβαλε τέλος σε οκτώ χρόνια οικονομικής βοήθειας»
υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην παρότρυνση του κ. Τσακαλώτου προς τους Ασιάτες επενδυτές
«να αποκτήσουν μια “δίκαιη εικόνα” για τη σημερινή Ελλάδα».
«Έχοντας αφήσει πίσω την κρίση, η Ελλάδα αναμένει ανάπτυξη 2,1% φέτος και 2,5% το 2019. Οι τιμές των ακινήτων είναι περίπου στο μισό σε σχέση με την προ-κρίσης περίοδο. Οι επενδυτές επωφελούνται, ενώ νέα ξενοδοχεία ξεφυτρώνουν σ’ όλη την Αθήνα» καταλήγει το δημοσίευμα της «Nikkei Asian Review».
Στις επαφές με τους εκπροσώπους ασιατικών επενδυτικών εταιρειών είναι δεδομένο ότι θα τεθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων, της πρότασης που εξετάζει η κυβέρνηση για τον μηχανισμό εγγυήσεων αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά τις επόμενες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμο τον σχεδιασμό της για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων. Ουσιαστικά, επιλογή είναι το «φρέσκο χρήμα» που θα αντλείται να χρησιμοποιείται για την άμεση αποπληρωμή ακριβών δανειακών υποχρεώσεων ώστε -εκτός από την αύξηση της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων, που είναι και το κύριο ζητούμενο- να επιτυγχάνεται και μια συνεχής βελτίωση της καμπύλης των επιτοκίων.