Παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό επιχείρησε ο Αντώνης Σαμαράς, σηκώνοντας τους τόνους και καταγγέλοντας κυβέρνηση και πρόεδρο της Δημοκρατίας για ξεπούλημα της Μαεδονίας, ενώ διέβλεψε αναταραχές, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών και αναβίωση του αλβανικού εθνικισμού.
Αν και οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και έχουν κατ επανάληψη διατυπωθεί, η περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα και η ομιλία του, σε υψηλούς τόνους, από την Καβάλα, έχει αυξημένο ειδικό βάρος, ενώ οι αναφορές σε εντάσεις στα Βαλκάνια -αν και εντάσσονται στην ευρύτερη και πάγια ρητορική του, απευθύνονται επίσης σε συγκεκριμένο ακροατήριο.
Ο Αντώνης Σαμαράς, μεταξύ άλλων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι
«δίνει στους Σκοπιανούς και επισήμως από την ελληνική πλευρά και το όνομα της Μακεδονίας και την αναγνώριση εθνότητας “Μακεδόνων” και την αναγνώριση “Μακεδονικής γλώσσας” και την αναγνώριση “Μακεδονικής ταυτότητας”».
Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι μια ακόμη προεκλογική ομιλία συσπείρωσης, όμως σε αυτή τη φάση μετά την παρουσίαση του νέου σήματος, δόγματος και στρατηγικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργεί άλλους συνειρμούς, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς κινείται εμφανώς πιο δεξιά και με τον τρόπο αυτό φαίνεται να προσπαθεί να ποδηγετήσει την ηγεσία της ΝΔ σε μια συγκρουσιακή γραμμή, αγόμενη -για ακόμα μια φορά- από το κλίμα σε περιοχές μεγάλης συσπείρωσης της βάσης.
Ο πρώην πρωθυπουργός, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτεί νέες εκρήξεις.
«Στα Σκόπια την ψήφισαν σύσσωμοι οι Αλβανοί. Γιατί διευκολύνει τη “μεγάλη Αλβανία”. Θα ζητήσουν κι εκείνοι τώρα να αναγνωριστεί η δική τους εθνότητα μέσα στα Σκόπια, ως πλήρως ισοδύναμη. Όταν λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, πρόκειται να καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ της χώρας Αλβανίας και του αλβανικού Κοσσυφοπεδίου»,
Επέμεινε, εξάλλου, πως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε ως κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση.
Τέλος, αναφερόμενος στις εκλογές και τις όποιες μετεκλογικές συνεργασίες, ξεκαθάρισε ότι «με ψεύτες και συκοφάντες δεν πρόκειται να συνεργαστούμε ποτέ».