Ιδιότυπο bail-out προωθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί την προδιάθεση της κυβέρνησης να παίξει ενεργό ρόλο στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και βάζοντας εμμέσως χέρι στα διαθέσιμα του “μαξιλαριού”, σχέδιο που αν και υποβάλλεται προς την κυβέρνηση, απαιτεί έγκριση και εξαντλητική διεργασία σε επίπεδο DG Comp, ESM και ΕΚΤ-SSM.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πρόκειται για ένα είδος μηχανισμού εγγύησης για τα κόκκινα δάνεια, ώστε αυτά να καταστούν ευπώλητα στις αγορές, χρησιμοποιώντας ως collateral μέρος των κεφαλαίων του αποθεματικού που έχει σχηματίσει το υπουργείο Οικονομικών, με μόχλευση μέσω υβριδικών προϊόντων, ώστε να διαμοιραστεί το ρίσκο των εν δυνάμει επενδυτών.
Με τον τρόπο αυτό το ΤΧΣ υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση για την πώληση κόκκινων δανείων και πως οι τράπεζες -αν δεν βρεθεί λύση- θα είναι αναγκασμένες να διαγράψουν μεγάλο μέρος του αποθέματος των NPL, που συνεπάγεται ότι θα “κάψουν χρήμα” και θα χρειαστούν νέες κεφαλαιακές ενέσεις.
Αντ’ αυτού, το ΤΧΣ προτείνει να βοηθήσει το Δημόσιο μέσω μιας υβριδικής πλατφόρμας διαμοιρασμού ρίσκου, αποφεύγοντας ενδεχόμενα ατυχήματα που θα απαιτούσαν απευθείας παρεμβάσεις στις τράπεζες, που θα ανέτρεπαν τις μετοχικές ισορροπίες και θα οδηγούσαν, ενδεχομένως, σε νέα κρίση αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος.
Τον μηχανισμό ονοματίζει «Asset Protection Scheme» και στην πραγματικότητα αφορά στη «δέσμευση» κεφαλαίων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για κόκκινα δάνεια των τραπεζών αντίστοιχου ύψους.
Πηγή, εξεύρεσης αυτών των κεφαλαίων μπορεί είναι ακόμη και το Buffer, δηλαδή το μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 30 δις. ευρώ που έχει σχηματιστεί για την κάλυψη του χρέους. Κυβερνητικές πηγές, δεν επιβεβαιώνουν αν θα γίνει χρήση του buffer καθώς προς το παρόν, το APS αποτελεί πρόταση.
Νωρίτερα σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές.
Όπως σημείωνε το πρακτορείο, μία από τις σκέψεις είναι η δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) για τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες πρώην μνημονιακές χώρες με τραπεζικές αδυναμίες.
Η πρόταση αυτή διαρρέεται, αμέσως μετά το selloff των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, προδίδοντας ανησυχία και προσπάθεια να πειστούν οι αγορές για το ρεαλιστικό των business plans που παρουσιάζουν οι τραπεζίτες, η αποτελεσματικότητα των οποίων αμφισβητείται λόγω του track record που έχουν καταγράψει οι διοικήσεις.