Τα ελληνοτουρκικά, μέσω των παραβιάσεων στο Αιγαίο εργαλειοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν για να δείξει την υψηλή σημασία που αποδίδει στη διακοπή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την ένταξή τους στο συνολικό πακέτο συζητήσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Καθώς η Κύπρος επιμένει στη διαδικασία για έναρξη των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ, η τουρκική πολεμική αεροπορία αλλάζει ρητορική στο Αιγαίο καθώς προσθέτει στις παραβιάσεις και μια υπέρπτηση πάνω από το Φαρμοκανήσι, χθες.
Την 1 Οκτωβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο, έθετε το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα
«Πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Όπως σε κάθε ζήτημα, και στο Αιγαίο και στην Κύπρο η προτίμησή μας είναι το «καζάν-καζάν» (win-win). Όσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση θα λογοδοτήσουν πρώτα στο λαό τους»,
είπε χαρακτητιστικά. Μετά, από δύο ημέρες και αφού Αθήνα και Λευκωσία αψήφισαν τα μηνύματα, η τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε ένα νέο.
Η κίνηση αυτή, όμως, αποτελεί υπαναχώρηση έναντι των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στις συναντήσεις Τσίπρα-Ερντογάν και ως εκ τούτου φέρει ένα εξόχως πολιτικό μήνυμα. Ο Τούρκος πρόεδρος, με την κίνηση αυτή, επισημαίνει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι διατεθειμένος να ριψοκινδυσνεύσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις και να διακόψει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να διακοπούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, χθες Πέμπτη, καταγράφηκαν 23 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τρεις σχηματισμούς έξι τουρκικών F-16, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου πέταξαν και άλλα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη (δύο κατασκοπευτικά CN-235 και ισάριθμα ελικόπτερα).
Μία από τις παραβιάσεις αυτές ήταν η υπερπτήση που πραγματοποίησε ένα F-16 στις 18:11 πάνω από το Φαρμακονήσι στα 26.600 πόδια. Σε 13 περιπτώσεις από τουρκικής πλευράς έγιναν και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Δύο τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Όλα αναγνωρίστηκαν κι αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Το μήνυμα είναι σαφές, καθώς η Τουρκία δεν άλλαξε ρητορική, αλλά κλιμάκωσε την παραβατικότητα με εμβληματικές πράξεις, χωρίς ωστόσο να εμπλακεί σε εικονικές αερομαχίες που θα συνιστούσε προκλητικότητα.