Κινήσεις και δηλώσεις που σηματοδοτούν προσπάθεια διάχυση της ευθύνης χάραξης και επικοινωνίας της κεντρικής πολιτικής που είχε συσσωρεύσει το Μαξίμου, βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, οι οποίες, όμως, ακολουθούν χρονικά, χωρίς απαραίτητα να σχετίζονται, το κείμενο-παρέμβαση των “53+” με το οποίο ζητούν αλλαγή τρόπου διακυβέρνησης.
Έτσι, μετά τον Φώτη Κουβέλη που διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δηλώσεις του σημείωσε πως
«έχουμε δείξει ότι έχουμε μεγάλη υπομονή. Έχουμε αντοχές, γιατί να βιαστούμε για εκλογές. Άλλοι καίγονται. Ο χρόνος είναι με το μέρος μας».
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους της εκλογολογίας, θέλοντας να περιορίσει το συνδεδεμένο πολιτικό ρίσκο, το οποίο μπλοκάρει τη ροή των επενδύσεων και καθιστά εταίρους, συμμάχους και εν δυνάμει επενδυτές πιο σκεπτικούς και επιφυλακτικούς.
Συνεπώς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί τώρα να ενεργοποιήσει παράγοντες εντός και εκτός κόμματος, στέλνοντας μήνυμα σταδιακής επιστροφής στη συλλογικότητα και διεύρυνσης του βραχίονα πολιτικής διαχείρισης με τη συμμετοχή προσώπων υψηλού προφίλ που κινούνται εκτός των κύκλων του Μαξίμου.
Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές ακόμα δεν εμπεδώνουν κανένα πολιτικό μήνυμα και εντάσσονται στη σφαίρα των ad-hoc αναθέσεων, με στόχο να προφυλαχθεί ο πρωθυπουργός και ως εκ τούτου δεν αναμένονται αντιδράσεις σε επίπεδο κινητοποίησης στον κομματικό μηχανισμό, όπου οι πρωτοβουλίες αποτιμώνται σε βάθος χρόνου.
Παράλληλα, με το θέμα των συντάξεων να παραμένει στην επικαιρότητα και στα παρασκήνια, ο -συνήθως σιωπηρός- υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις», , υπογραμμίζοντας ότι
δεν υπάρχουν δύο σενάρια, αλλά το ένα αφορά την περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα «και το έχουμε σαν μέτρο σύγκρισης»
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους εταίρους για τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας πως το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό.
Η επικοινωνιακή επανεμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έρχεται μετά το Eurogroup, όπου το κλίμα ήταν συγκρατημένα θετικό και επιτεύχθηκε ο διαχωρισμός των μέτρων δημοσιονομικά και διαρθρωτικά, με τις συντάξεις να περιλαμβάνονται στην πρώτη κατηγορία.
Τούτων δοθέντων, η δημόσια τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αποφορτίζει το Μαξίμου, διευρύνει το μέτωπο στο εσωτερικό και στοχεύει στην ενίσχυση των ενεργών δυνάμεων στο κόμμα, ώστε να ενεργοποιηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με την κοινωνία.
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως ψήφισε το μέτρο για το από το 2017 επέμενε για αυτό το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως «το Ταμείο μας εκβίασε και τελικά δεν μπήκε στο πρόγραμμα.
«Μπορούμε να καταφέρουμε να μην μειωθούν οι συντάξεις και να προωθήσουμε μέρος των αντιμέτρων μέχρι το 2023»,
πρόσθεσε.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος.
«Δεν μπορούν από τη στιγμή που έχουμε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα να μας πουν όχι, δεν είναι λογική η περικοπή των συντάξεων».
Από την άλλη, πρόσθεσε,
«το ΔΝΤ δεν μπορεί να πει μπράβο καλά κάνατε, αλλά βέβαια έχει γίνει μία σύγκλιση».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υψηλή σημειολογική αξία έχει η παρέμβαση του κ. Τσακαλώτους προς τους ΑΝΕΛ, δηλώνοντας ότι
«θέλω με τους συμμάχους μας στην κυβέρνηση να έχουμε μία καθαρή σχέση, γιατί θεωρώ ότι έχουμε περάσει πάρα πολλά μαζί».
και επισημαίνοντας ότι:
«Έχω μεγάλο σεβασμό στους ΑΝΕΛ, αλλά εάν δεν αντέξουν το θέμα του Μακεδονικού θα λάβουν εκείνοι τις αποφάσεις τους»,