Προδιάθεση σύγκρουσης με τους πιστωτές, που στέλνει ήδη αντιφατικά, έως και αρνητικά μηνύματα στις αγορές, χρεώνει το CNBC στην ελληνική κυβέρνηση, σε άρθρο-ανάλυση της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, επ αφορμής της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, εντοπίζοντας παράλληλα μικροπολιτικά κίνητρα.
Παρά την επίτευξη υπερπλεονάσματος και την πρόβλεψη για αντίστοιχο και το 2019, το διεθνές δίκτυο χαρακτηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μη-περικοπή των συντάξεων, ως αντιστροφή μεταρρυθμίσεων, ενώ την ίδια στιγμή στην Κομισιόν η ρητορική πίεση εμφανίζει ενδείξεις αποκλιμάκωσης, καθώς επιχειρείται ο διαχωρισμός διαρθρωτικών-δημοσιονομικών μέτρων, με τις συντάξεις να κατατάσσονται στα τελευταία.
Ο διαχωρισμός αυτός έχει ιδιαίτερη αξία καθώς το σκέλος των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θεωρούνται η αναστρέψιμες στη συμφωνία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC τα κίνητρα της κυβέρνησης για την αντιστροφή του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων είναι μικροπολιτικά, ενώ στόχος είναι να κλείσει η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση διαθέτει, στην ουσία, δύο προσχέδια για τον προϋπολογισμό, το ένα περιλαμβάνει τις σχεδιαζόμενες, προ- νομοθετημένες περικοπές συντάξεων και είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των πιστωτών. Το άλλο δεν περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, σε μία ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αλλάξει τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της» αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC και επισημαίνει ότι πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί.
Οι αγορές αντιδρούν, για την ώρα, φοβικά, καθώς οι εξελίξεις στην Ιταλία συμπαρασύρουν τον νότο σε περιδίνηση.
Γιατί η Αθήνα θέλει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις;
Επιχειρώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, το CNBC σχολιάζει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, με την διαφορά των δύο κομμάτων σε μία από τις πρόσφατες να αγγίζει τις 10,9 ποσοστιαίες μονάδες.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπό τεράστια πίεση να επιστρέψει δημοσιονομική χαλάρωση καθώς οδεύει προς τις εκλογές του 2019» δήλωσε ο Ρικάρντο Γκαρσία, οικονομολόγος της UBS. «Επιπλέον η Ν.Δ. εντείνει την πίεση υποσχόμενη και εκείνη δημοσιονομική ελάφρυνση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να δώσει κάτι σε αυτό το πεδίο πριν από τις εκλογές, οι υποσχέσεις της Ν.Δ. θα φαίνονται πιο αξιόπιστες» προσθέτει.
Το CNBC προειδοποιεί ότι «η όποια οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, σε μία περιόδο κατά την οποία η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε σοκ εκτός του ελέγχου της». Θυμίζει δε ότι τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέβει λόγω Ιταλίας.