Στη Νότια Σινική Θάλασσα και σε στρατιωτικό επίπεδο επεκτείνεται το μέτωπο ΗΠΑ και Κίνας, αρχική εστία του οποίου εντοπίζεται στη βούληση του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει το διμερές εμπορικό καθεστώς επιβάλλοντας δασμούς.
Οι εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, όμως, δεν είναι κάτι νέο, καθώς αποτελεί πεδίο που συχνά επιλέγει η Ουάσιγκτον όταν θέλει να χαλιναγωγήσει το Πεκίνα και να στείλει μήνυμα υπεροχής στης χώρας της Ασίας.
Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την κλιμάκωση στην περιοχή από τις πρώρες ώρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, όταν δέχθηκε τηλεφώνημα από την αυτονομημένη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα χαρακτηρίζει έδαφός της, ενώ προσφάτως όταν οι ΗΠΑ υπέγραψαν διμερή εμπορική συμφωνία με την Ταϊβάν για αγροτικά προϊόντα.
Εσχάτως ένα αμερικανικό και ένα κινεζικό αντιτορπιλικό έφτασαν σε απόσταση αναπνοής κοντά σε νησιά που διεκδικεί το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα, σηματοδοτώντας κλιμάκωση της έντασης και διεύρυνση του μετώπου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, κινεζικό πολεμικό πλησίασε «επικίνδυνα» το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Decatur», αναγκάζοντας το τελευταίο να αλλάξει πορεία.
Το συμβάν έλαβε χώρα την Κυριακή στο αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλι, ανάμεσα στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, όταν το κινεζικό πολεμικό «πλησίασε σε απόσταση που δεν ξεπερνούσε τα 41 μέτρα» το αμερικανικό αντιτορπιλικό και απαίτησε να «εγκαταλείψει την περιοχή», ανέφερε ο Νέιτ Κρίστενσεν, εκπρόσωπος του Στόλου του Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Επρόκειτο για «επιθετική», «επικίνδυνη» και «αντιεπαγγελματική» συμπεριφορά, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι το «Decatur» αναγκάστηκε να «κάνει ελιγμό για να αποφευχθεί η σύγκρουση».
Το επεισόδιο καταγράφηκε καθώς η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν εμπλακεί σε έναν όλο και πιο ευρύ εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας γύρους τελωνειακών δασμών.
Η επιχείρηση προστέθηκε σε μια σειρά παρόμοιων που διεξάγουν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν αυτές που χαρακτηρίζουν κινεζικές απόπειρες περιορισμού της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε ύδατα στρατηγικής σημασίας, όπου επιχειρούν συχνά πλοία του κινεζικού, του ιαπωνικού, του αμερικανικού ναυτικού, καθώς και σκάφη διαφόρων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.
Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας διατείνεται ότι η κινεζική κυριαρχία στα νησιά και τις νησίδες στη Νότια Σινική Θάλασσα και τα ύδατα γύρω τους είναι αναντίρρητη και ότι η κατάσταση στην περιοχή βελτιώνεται χάρη στις προσπάθειες της Κίνας και άλλων κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας.
Οι ΗΠΑ «στέλνουν συστηματικά πολεμικά πλοία χωρίς άδεια σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, απειλώντας σοβαρά την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, πλήττοντας σοβαρά τη σινοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία και βλάπτοντας σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας εναντιώνονται αποφασιστικά σε αυτό» και θα συνεχίσουν να κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να υπερασπίσουν την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας, πρόσθεσε το υπουργείο.
Οι διμερείς σχέσεις δοκιμάζονται και στο στρατιωτικό επίπεδο, μετά την επιβολή κυρώσεων σε μια υπηρεσία του κινεζικού στρατού επειδή αγόρασε οπλικά συστήματα από τη Ρωσία και εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της που έχει αποσκιρτήσει.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις υποστήριξε μολαταύτα τη Δευτέρα ότι δεν διαπιστώνει επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα – μία ημέρα μετά την ακύρωση επίσκεψής του στην Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επί Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις Φιλιππίνες επιτυγχάνοντας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας, την οποία, μετά την εκλογή του ο Ροντρίγο Ντουτέρτε την απαξίωσε, με αντάλλαγμα τη βελτίωση της διμερούς σχέσης Φιλιππίνων-Κίνας.