Ισχυρότερος βγαίνει από τη διαδικασία του Δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος επιχείρησε σκιαγραφήσει το πολιτικό σκηνικό που δημιουργείται μετά το δημοψήφισμα και να αποτυπώσει τον οδικό χάρτη των εξελίξεων που θα επακολουθήσουν στην πΓΔΜ, με συνέντευξή που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Ο Νίκος Κοτζιάς, αποκρυσταλλώνοντας τα μηνύματα του Δημοψηφίσματος σε όρους realpolitik, επισημαίνει το παράδοξο των μη-εκκαθαρισμένων πολιτικών καταλόγων, σύμφωνα με τους οποίους οι εκλογείς ανέρχονταν σε 1,8 εκατ., ενώ στην πραγματικότητα δεν υπερβαίνουν τα 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, συνεπώς το 37,5% των συμμετεχόντων αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 50% επί του πραγματικού πληθυσμού, οπτική που είχε αναδείξει εγκαίρως ο Τάσος Τέλλογλου στην Καθημερινή.
Ο υπουργός Εξωτερικών, όμως έκανε ένα βήμα ακόμη, επιβεβαιώνοντας, κατ’ ουσίαν, ότι τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα και οι εξελίξεις προδιαγεγραμμένες, καθώς επισημαίνει ότι το “ναι” συγκέντρωσε περί τις 100,000 περισσότερες ψήφους, απ’ όσες είχε λάβει το κόμμα του Ζοραν Ζάεφ στις πρόσφατες εκλογές, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν κατά 80,000 περισσότεροι απ’ όσοι στις προεδρικές εκλογές της χώρας.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, που τίθεται με την ποιοτική αξιολόγηση των στοιχείων, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται ενισχυμένος, με σαφή πολιτική κυριαρχία και έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, κλίμα το οποίο, ωστόσο, αντιστρέφεται στην Ελλάδα, όπου δημιουργείται η αίσθηση ενός “αποτυχημένου” Δημοψηφίσματος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς, η αντιπολίτευση στην πΓΔΜ δεν ζήτησε εκλογές, κίνηση που αποτελεί έμμεση αναγνώριση της πολιτικής κυριαρχίας του Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας επίσης νέα δυναμική και σημασία στις διεργασίες που θα κινηθούν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την προώθηση της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Νίκου Κοτζιά υπάρχει ακόμα περιθώριο ο Ζάεφ να κερδίσει τους βουλευτές που απαιτούνται στη Βουλή, ενώ υποστήριξε ότι θα έχει εύκολο έργο εφόσον τελικά οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς, έλαβε σαφείς αποστάσεις από την στρατηγική της “παρέλασης” διεθνών παραγόντων από την πΓΔΜ, κατά την προεκλογική περίοδο, σημειώνοντας ότι “δεν βοήθησε”, υπονοώντας ότι ενδεχομένως η κατάσταση να ήταν ακόμη καλύτερη χωρίς τις προβοκατόρικες δηλώσεις από ξένους.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη μνεία στο αλβανικό κόμμα Besa, που κάλεσε σε αποχή, το οποίο όπως σημείωσε, ο διεθνής Τύπος έγραφε ότι χρηματοδοτούνταν από την Τουρκία, εγείροντας έτσι θέμα εμπλοκής της Άγκυρας στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και σύμπτωσης της τουρκικής πολιτικής με τους διαφωνούντες. συνάρτηση, η οποία έχει βέβαια “τυφλά σημεία”, αλλά είναι ενδεικτική της ποιότητας των ad hoc πολιτικών συμμαχιών και των συμφερόντων που εξυπηρετούνται, έστω και ακουσίως.
Ο νέος οδικός χάρτης για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Αν ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος θα ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους, αν όχι θα χρειαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες όμως θα διεξαχθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι η προεκλογική περίοδος θα περιοριστεί στις 45 ή στις 60 ημέρες, έναντι των 100 ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα.
Όπερ σημαίνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν αρχές ή μέσα Νοεμβρίου και στα τέλη του έτους θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, μεταθέτοντας την ολοκλήρωσή της στα τέλη Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι αναγκασμένη να την προωθήσει “πάραυτα” προς κύρωση από το Κοινοβούλιο, έννοια που σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών ερμηνεύεται σε χρονικό διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων. Συνεπώς, η διαδικασία στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί στα μέσα ή τέλη Μαρτίου.
Αυτό συνεπάγεται, ότι εφόσον δεν υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο οι εκλογές θα διεξαχθούν παράλληλα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο, μετά από προεκλογική περίοδο 1,5 μήνα.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό ισχύει εφόσον, όμως, δεν υπάρξει πλειοψηφία και άμεση κύρωση στην πΓΔΜ και με τις παραδοχές της fast track προεκλογικής περιόδου και του άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης και προώθησης της αναθεώρησης χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Υπάρχει όμως και μια ακόμη παράμετρος, αυτή της υπογραφής του νόμου της αναθεώρησης του Συντάγματος από τον αντιδραστικό πρόεδρο της Δημοκρατίας της πΓΔΜ, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι δεν θα υπογράψει, εφόσον επιμείνει σε αυτή τη στάση δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν διαδικασίες καθαίρεσής του και νέων προεδρικών εκλογών, μεταθέτοντας την ψήφιση από την Ελληνική Βουλή στα τέλη Απριλίου.