Έκθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχάση, του τραπεζικού τομέα της Τουρκίας και να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στην οικονομία δημοσίευσε ο οίκος Fitch, διαπιστώνοντας ότι ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από τις τράπεζες, είναι πλέον υψηλότερος από του Δημοσίου, πρόβλεψη που μπορεί να αποδειχθεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ιδιαίτερα μετά τη νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου 20 τουρκικών τραπεζών, σε «ΒΒ-» από «ΒΒ» προηγουμένως, αντανακλώντας το πρόβλημα του διογκούμενου εξωτερικού χρέους, λόγω της διολίσθησης της λίρας.
Ειδικότερα, η Fitch αναφέρει ότι ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από τις τράπεζες είναι τώρα υψηλότερος από αυτόν της στάσης πληρωμών του Δημοσίου, διαπίστωση που μπορεί να προκαλέσει bank run γονατίζοντας τον εύθραυστο τραπεζικό τομέα της χώρας, ενδεχόμενη κατάρρευση του οποίου θα συμπαρασύρει πρώτα τις ενεργειακές εταιρίες της χώρας.
Η νέα υποβάθμιση κλιμακώνει τις πιέσεις προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της γειτονικής χώρας, καθώς είχε προηγηθεί η Moody’s, ενώ το κλίμα που δημιουργείται και οι προοπτικές είναι ζοφερές, αίσθηση που καταγράφεται πλέον και στους δείκτες κλίματος της τουρκικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, η κεφαλαιοποίηση, η ρευστότητα αλλά και το χρηματοδοτικό προφίλ των τουρκικών τραπεζών είναι πιο πιθανό από ποτέ να βρεθούν υπό πίεση.
Ο κύριος λόγος συνίσταται στην περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας, σε σχέση με την προηγούμενη επικαιροποίηση της αξιολόγησης των επίμαχων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (20 Ιουλίου), αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης στις 13 Σεπτεμβρίου.
Σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει και η εξασθένιση των αναπτυξιακών προοπτικών, καθώς για το 2018 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% και για το 2019 κατά μόλις 1,2%.
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Fitch εκτιμάει ότι οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αξιολόγηση των τραπεζών έχουν αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα, χάρη στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, αλλά και στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας.
Πάντως, ο κίνδυνος τόσο της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της Άγκυρας, όσο και μιας πιθανής κρατικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα, παραμένει υψηλός, γεγονός το οποίο διατηρεί σε αμείωτη ένταση τις ανησυχίες.