Προσπάθεια πολιτικής διαχείρισης του Δημοψηφίσματος ξεκίνησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, εστιάζοντας στην πλειοψηφία των ψηφισάντων και αποφεύγοντας το ζήτημα της χαμηλής συμμετοχής, που δεν ξεπερνά το 50%.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, υποστήριξε πως «η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ του ναι».
Ο Ζάεφ, χωρίς να κάνει αναφορά στη μικρή συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, πρόσθεσε, ότι «η θέληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους».
Με τη δήλωση αυτή, όμως, ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να προαναγγέλλει την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή, όπου θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα ως μέσο πίεσης έναντι της αντιπολίτευσης και του προέδρου της Δημοκρατίας που αντιδρούν.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός, όμως, δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς υπολείπεται εννέα βουλευτών, ώστε να μπορέσει να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση, σημείο που θα υπάρξει ένα ακόμα πολιτικό αδιέξοδο το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Ακόμα όμως και να υπερβεί αυτό τον σκόπελο, ο Ζόραν Ζάεφ, θα έχει να αντιμετωπίσει την αρνησικυρία του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος καλύπτεται και νομικά μετά τη χαμηλή συμμετοχή και ως εκ τούτου η προσπάθεια αποπομπής του θα είναι δυσκολότερη.
Οπως είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ,
«οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περιμένω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε υπέρ παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ. Το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στη Βουλή».
Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή των Σκοπίων ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα είναι απίθανο να προσεγγίσει το 50%.