Αισθητά κάτω από το 50% διαμορφώνεται η προσέλευση στο Δημοψήφισμα της πΓΔΜ, καθώς πριν από λίγο έκλεισαν οι κάλπες, ενώ σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή η συμμετοχή στις 18:30 το απόγευμα ήταν στο 34,09%.
Tις τελευταίες ώρες υπήρξε, μάλιστα, ιδιαίτερη κινητοποίηση προκειμένου να προσέλθει περισσότερος κόσμος στις κάλπες, ενώ η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πίεση στους ψηφοφόρους από την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας και καταγεγραμμένη συνομιλία στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών και ψηφοφόρου, προς επίρρωση.
Αν και το Δημοψήφισμα δεν θα θεωρηθεί άκυρο, όπως υποστηρίζει ο Πάνος Καμμένος στην Ελλάδα και το VMRO στην πΓΔΜ, από τη στιγμή που δεν θα συγκεντρωθεί το 50% συμμετοχής, ωστόσο, η επικράτηση του “Ναι” δεν θα δώσει τα απαραίτητα όπλα στην κυβέρνηση για να πετύχει τη συναίνεση στην αλλαγή του Συντάγματος. Δεδομένου ότι δεν διαθέτει πλειοψηφία, ενδεχόμενη αποτυχία στη Βουλή είναι πλέον πιθανό να οδηγήσει σε εκλογές.
Πλέον, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, το σκηνικό περιπλέκεται, ο διεθνής παράγοντας θα βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο και η αντιπαράθεση ΕΕ και NATO με τη Ρωσία θα μεταφερθεί στη Βουλή της πΓΔΜ, με αυξημένο κίνδυνο διάχυσης στην ευερέθιστη αλλά αποστασιοποιήμενη -μέχρι στιγμής- κοινωνία.
Πολιτικά, μια νίκη πέτυχε η αντιπολίτευση, καθώς επικράτησε η γραμμή της αποχής και μια η κυβέρνηση καθώς το αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν θα είναι υπέρ του “ναι”. Με τον τρόπο αυτό όμως δημιουργείται νέο πολιτικό αδιέξοδο, καθώς στη Βουλή ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ πλέον νομιμοποιείται και ο πρόεδρος να την απορρίψει, ακόμα και αν περάσει από τη Βουλή, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω την κατάσταση.
Το «ψυχολογικό» όριο για τον Ζάεφ είναι οι 600.000 ψηφοφόροι σε σύνολο 1,8 εκατ. εγγεγραμένων ψηφοφόρων, ενώ μέχρι τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) είχαν προσέλθει στις κάλπες περίπου 450.000 πολίτες της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ η συμμετοχή είχε ως εξής:
09:00: 2,5%
11:00: 8,03%
13:00: 16%
15:00: 22,56%
17:00: 28,83%
18:30: 34,09%
Στο δημοψήφισμα αυτό, οι πολίτες της ΠΓΔΜ κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ το ερώτημα, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ ήταν: «Συμφωνείτε με την ένταξη της ”Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της ”Μακεδονίας” και της Ελλάδας;».
Η αντιπολίτευση αν και επισήμως προέτρεψε σε ψήφο κατά συνείδηση, εν τέλει ευθυγραμμίστηκε με τη γραμμή αποχής που χάραξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ.