Να αποδείξει τη χρησιμότητά του στην Ευρώπη, ώστε να πείσει για το ειλικρινές των προθέσεων επαναπροσέγγισης, ακολουθώντας πολιτική που αντίκειται στα ρωσικά συμφέροντα στα Βαλκάνια επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε με τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δεσμεύθηκε ότι η τουρκική διπλωματία θα ξεκινήσει εκστρατεία για την αναγνώριση του Κοσόβου σε δύο επίπεδα.
Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται όμως σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα της Ρωσίας, τα οποία ταυτίζονται με της Σερβίας και αντιτίθενται με την αναγνώριση του Κοσόβου. Η κίνηση όμως της Τουρκίας σε αυτό τον άξονα αποτελεί επίδειξη ισχύος και επιρροής τόσο εντός όσο και εκτός των Βαλκανίων, αλλά το μείζον είναι ότι κινείται κόντρα στη Σερβία και Ρωσία.
Με τον τρόπο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει στην Ευρώπη ειλικρινή πολιτική βούληση και επιδεικνύει ανεξαρτησία από τη Ρωσία, παρά την πολύ στενή σχέση που έχουν αναπτύξει στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα όμως, δείχνει ότι το δίκτυο που διαθέτει και έχει αναπτυχθεί στα πρότυπα και με τη βοήθεια των Αδελφών Μουσουλμάνων, μπορεί να υπηρετήσει τους ευρωπαϊκούς σκοπούς και ως εκ τούτου δεν συντρέχουν λόγοι αποδυνάμωσής του.
Ωστόσο, στην Ευρώπη είναι ακόμα νωπή η μνήμη της παρέμβασής του στο Σκοπιανό, κατά της λύσης, εναντίον της Ελλάδας, ευνοώντας έτσι την απομάκρυνση από τις ευρωατλαντικές δομές, ενώ ακόμη και ο ρόλος της Τουρκίας στην Αλβανία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο έχει προκαλέσει πολλές φορές ανησυχία και επικρίσεις.
Η πρωτοβουλία Ερντογάν
Πρώτον, η τουρκική διπλωματία, θα προσπαθήσει να διακόψει την τάση απόσυρσης της αναγνώρισης από κάποιες χώρες που αμφιταλαντεύονται και δεύτερον θα επιδιώξει να πείσει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην αναγνώριση του Κοσσόβου.
Ο αριθμός των χωρών που έχουν αναγνωρίσει την Βαλκανική χώρα δεν έχει επίσημα διευκρινιστεί μιας και κάποιες μικρές χώρες, μέλη του ΟΗΕ απέσυραν την αναγνώριση τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Πρίστινα κάνει λόγο για 114 χώρες αλλά, στην λίστα που εξέδωσε βρίσκονται και τέσσερεις χώρες που δεν προχώρησαν επίσημα στην πράξη αναγνώρισης, όπως και κάποιες που δήλωσαν ότι την απέσυραν.
Από την άλλη, το Βελιγράδι υποστηρίζει ότι οι χώρες που αναγνώρισαν την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσόβου δεν ξεπερνούν τις 108 ενώ -όπως ανακοίνωσε το σερβικό ΥΠΕΞ- επίκειται και από άλλες χώρες η ακύρωση της πράξης αναγνώρισης, μέχρι το τέλος του 2018.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντηση με τον Θάτσι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου και υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών και την υπογραφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Ακόμη ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ήταν και η ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, με τον Ενρτογάν να δηλώνει ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα ασκηθούν διπλωματικές πιέσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα με την ένταξη του Κοσσόβου στην Interpol.