Οι κομματάρχες επικράτησαν των τεχνοκρατών στο μπρα-ντε-φερ για την κατάρτηση του προϋπολογισμού στην Ιταλία, με αποτέλεσμα αυτός να εμφανίζει έλλειμμα 2,4%, εξέλιξη που, όμως, δεν άρεσε καθόλου στις αγορές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να εκτοξευθούν, ανοίγοντας νέο κύκλο αστάθειας για την εύθραυστη οικονομία της χώρας.
Ο Ματεό Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων αντίστοιχα και αναπληρωτές πρωθυπουργοί, επέβαλαν τη θέση τους για προϋπολογισμό παροχών, έναντι του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, παρά τις διαβεβαιώσεις για συμμόρφωση με το σύμφωνο σταθερότητας.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, το οποίο είναι μεν χαμηλότερο του ορίου του 3%, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά αισθητά υψηλότερο σε σχέση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους, που είχε θέσει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.Ο προϋπολογισμός προβλέπει, όμως, ταυτόχρονα μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, γεγονός που στηρίζεται στην εκτίμηση για ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Τρία, θεωρούσε πως για να εισέλθει το χρέος, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά της Ελλάδας, σε βιώσιμο μονοπάτι, το έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,6% του ΑΕΠ. Με ένα τόσο χαμηλό έλλειμμα, ωστόσο, ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μεγάλες φοροελαφρύνσεις και κατάργηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, που προέβλεπε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η διαφορά; είναι 100 δισ. τα οποία η Ιταλία θα κληθεί να αντλήσει από τις αγορές, οι οποίες όμως μόλις πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις αύξησαν το κόστος δανεισμού της χώρας, καθιστώντας σαφές ότι η πολιτική που επιδιώκει η συγκυβέρνηση λαϊκιστών-ακροδεξιάς θα έχει τσιμπιμένο κόστος.
Οι επενδυτές ανησυχούν έντονα και δεν το κρύβουν. Στην αγορά κρατικού χρέους τα ιταλικά ομόλογα βλέπουν σήμερα τις τιμές τους να καταγράφουν μεγάλη πτώση και τις αποδόσεις να απογειώνεται. Η απόδοση του δεκαετούς με άλμα 9,2% ή 26 μονάδων βάσης διαμορφώνεται αυτή την ώρα στο 3,15% έναντι κλεισίματος στο 2,89% χθες, Πέμπτη.
Με την ΗΔΑΤ να έχει μόλις ανοίξει υπό πίεση βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς καταγράφει άνοδο 9 μονάδων βάσης ή 2,2% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο 4,13%.
Βαθύ κόκκινο δείχνουν και τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει πτώση 2,4% και τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.