Σε νέα δίνη εισέρχεται η Ιταλία καθώς η έγκριση, από το υπουργικό συμβούλιο, του προϋπολογισμού με έλλειμμα 2,4%, που υπερβαίνει τους στόχους που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, αποτελεί πρόκληση, τόσο για την ΕΕ όσο και για τις αγορές, που ανησυχούν για νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών.
Το πακέτο παροχών που εκτοξεύει το έλλειμμα στο 2,4%, έναντι στόχου 1,6%, αποτιμάται στα 100 δισ. και περιλαμβάνει κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εθνικό εγγυημένο εισόδημα και φοροελαφρύνσεις, ήτοι, μια πλήρους ανάπτυξης επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με στόχο να τροφοδοτήσει το οικονομικό κλίμα και την ανάπτυξη.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών, πάντως δεν ήταν καλή, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων πέρασαν πάνω την επικίνδυνη ζώνη του 3%, που σημαίνει ότι όταν η κυβέρνηση θα ΄καταφύγει σε δανεισμό για χρηματοδοτήσει τις παροχές και το έλλειμμα, το κόστος θα είναι υψηλό, απειλώντας με μεγαλύτερη της προβλεφθείσας ζημιά.
H απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,25% από το 2,888% που έκλεισε χθες, με τη διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται στις 270 μονάδες βάσης.
Βαρύ ήταν το κλίμα και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες πάνω από 4,2%.
Σημειώνεται ότι τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό έχουν οδηγήσει σε σύγκρουση με την Ε.Ε., με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο της Γαλλίας BFM TV πως «δεν υπάρχει κανένα όφελος από μια κρίση μεταξύ της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής και της Ιταλίας και ότι κανένας δεν θα ωφεληθεί γιατί η Ιταλία είναι μια σημαντική χώρα της ευρωζώνης. Ωστόσο δεν ωφελεί επίσης αν η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της το οποίο παραμένει εκρηκτικό».
Κι αυτό γιατί μπορεί το έλλειμμα να υπολογίζεται σε κάτω από 3% που είναι το «ταβάνι» που θέτει η Ε.Ε. ωστόσο πρόκειται για μια σημαντική αύξηση συγκριτικά με το έλλειμμα ύψους 1,6% που ήταν ο στόχος για το 2018.