Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς Βρυξέλλες και Λονδίνο υιοθετούν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας, κίνηση που, ωστόσο, μπορεί να αποτελεί και τακτικισμό, ώστε να διασφαλίσει η Μέι στήριξη στο εσωτερικό, ώστε να περάσει και να εφαρμοστεί τελικά η συμφωνία.
Τόσο η Κομισιόν όσο και η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχουν δηλώσει ότι προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, που συνεπάγεται ότι έχουν επεξεργαστεί και plan B για τη-συμφωνία, έχοντας προβλέψει επιπτώσεις και… αντιδράσεις. Οι κινήσεις αυτές αν και αναμενόμενες, σε τέτοιες περιστάσεις, εντείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα και ως εκ τούτου αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη τόσο της ΕΕ όσο και της Μεγάλης Βρετανίας.
Η αντιπαλότητα που αναδεικνύεται, φαίνεται πάντως, να μην επηρεάζει -όσο αναμενόταν- τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις τράπεζες, οι οποίες αν και κινούνται στην κατεύθυνση της μετεγκατάστασης μέρους των εργασιών τους από το City, προς Φρανκφούρτη, Παρίσι και Ρώμη, δεν έχουν επιταχύνουν τις διεργασίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι εργάζεται πάνω σε μία συμφωνία για το Brexit και απέρριψε ως «ιστορίες τρόμου» τα δημοσιεύματα ότι η Ένωση εντείνει το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι το βάρος συνεχίζει να πέφτει στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας.
Πρόσθεσε ότι παράλληλα η Ένωση «δεν εγκαταλείπει» τα καθήκοντά της σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για όλες τις πιθανές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός Brexit χωρίς μια συμφωνία.