Ολόκληρη, σχεδόν, η Ελλάδα θα επηρεαστεί από το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα από το Ιόνιο πέλαγος, αύριο, φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από ισχυρούς στροβίλους στο επίκεντρο και από καταιγίδες στην περιφέρειά του, ενώ ρίχνει αισθητά και τη θερμοκρασία.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι επιπτώσεις του κυκλώνα θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές στην Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης, ξεκινώντας από την Κρήτη και το Νότιο Ιόνιο.
Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.
[jeg_weather location=”” auto_location=”true” count=”4″ item=”show”]
Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.
Τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια της χώρας παραμένουν δεμένα, καθώς κατά τόπους οι άνεμοι φτάνουν τα 10 μποφόρ.
Ειδικότερα, σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές: Ρίο – Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας – Αγιόκαμπος, Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα, Αρκίτσα – Αιδηψός, Καβάλα – Πρίνος, Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, Κέρκυρα – Λευκίμμη. Ανοιχτές είναι μόνο οι γραμμές Πέραμα – Σαλαμίνα και Κεραμωτή – Θάσος.
ΓΓΠΠ: Οδηγίες αυτοπροστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Οι μεσογειακοί κυκλώνες ονομάζονται συχνά Medicanes, από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes και εμφανίζονται 1,5 φορά το έτος. Στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο σπάνιοι, αν και φέτος είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος που θα εμφανιστεί μετά το 2017 (στο πλαίσιο του φαινομένου «Ζήνων» τον Νοέμβριο πέρυσι) και το 2016 (30-31 Οκτωβρίου 2016). Η προηγούμενη χρονιά που μας επισκέφθηκε κυκλώνας ήταν το 1995
Ο κυκλώνας αναμένεται να διασχίσει την ευρύτερη περιοχή μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης και να προχωρήσει προς το νότιο/ανατολικό Αιγαίο. Από το πόσο βόρεια ή νότια θα διέλθει ο άξονας της τροχιάς του κέντρου του (βλέπε φάσμα πιθανής τροχιάς ) , εξαρτάται η κατανομή των έντονων καιρικών φαινομένων.
Γενικά , πάντως οι περιοχές οι οποίες με τα υπάρχοντα προγνωστικά δεδομένα θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή από αύριο το βράδυ έως και την Κυριακή το βράδυ είναι η νότια Πελοπόννησος ( Λακωνία, Μεσσηνία), τα Κύθηρα, η Κρήτη ( ειδικότερα η βόρεια και δυτική ) , τμήματα των Κυκλάδων και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου καθώς και των Δωδεκανήσων. Θυελλώδεις άνεμοι έως και 12 μποφόρ και ραγδαίες βροχοπτώσεις αναμένονται διαδοχικά σε κάποιες ή σε όλες εξ αυτών των περιοχών, κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή.
Όσον αφορά στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τα νότια Επτάνησα και την Στερεά Ελλάδα- Εύβοια, αναμένεται κυρίως να επηρεαστούν από δευτερεύοντα δυναμικά αίτια, συνεπώς, η κακοκαιρία σε αυτές τις περιοχές δε θα είναι επικίνδυνη,.