Σε επιχειρηματικό θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η υπόθεση της Folli Follie, που ξεκίνησε με την έκθεση του QCM και την οδήγησε στην αναζήτηση προστασίας από τους πιστωτές, ξηλώνοντας το πουλόβερ του πολυεθνικού ομίλου και εξαντλώντας ακαριαία τα όποια ρευστά διαθέσιμα διέθετε.
Η Folli Follie, με αρνητικές ταμειακές ροές, τις χρηματοδοτικές γραμμές παγωμένες, αποκομμένη από τις αγορές και χωρίς δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από θυγατρικές, μετά από τρεις μήνες σε απόλυτη απομόνωση, αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα διαχείρισης πληρωμών, που σε συνδυασμό με την εκστρατεία πίεσης για την πώληση συμμετοχών, ιδιαίτερα αυτών στα Αττικά Πολυκαταστήματα, νιώθει το οξυγόνο να εξαντλείται.
Η μάχη για τον έλεγχο, την κονιορτοποίηση και την επόμενη μέρα της Folli Follie είναι πλέον ανοιχτή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την One Outlet του Σάμι Φάις, την εταιρία βολιδοσκοπεί και η Lyktos Group, του Μιχάλη Σάλλα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, όμως, δεν φαίνεται ακόμα διατεθειμένη να “πετάξει λευκή πετσέτα” και έτσι η αντιπαράθεση σκληραίνει και η FF Group οδηγείται σε ασφυξία.
Δημοσιεύματα θέλουν από το σχήμα διάσωσης να αποχωρούν η Rothschild και νομικοί σύμβουλοι, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου ανακάλυψε “δούρειο ίππο” στο και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία lock down.
Επίσης, σε αυτή τη φάση είναι αδύνατο να ξεκαθαρίσει αν οι εν δυνάμει επενδυτές ενδιαφέρονται για την εταιρία ή για τα… ασημικά, αν και το δεύτερο είναι το πιο βολικό σενάριο, καθώς το brand έχει πληγεί ανεπανόρθωτα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, τα βάρη είναι μεγάλα, ενώ μετά τις αποκαλύψεις οι ήδη αρνητικές χρηματοροές επιδεινώθηκαν τάχιστα.
Συνεπώς, η πιο βολική λύση θα ήταν η κονιορτοποίηση της εταιρίας, με τις τράπεζες να λαμβάνουν τα χρωστούμενα, περί τα 45 εκατ., του ομολογιούχους περίπου το 10-15% και τα ασημικά, ήτοι τις συμμετοχές στα Αττικά Πολυκαταστήματα και σε άλλες εταιρίες να αλλάζουν χέρια μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών ή παρασκηνιακών συμφωνιών.
Δούρειος Ίππος και… αποχωρήσεις
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, όμως, προσπαθεί να κρατήσει συμπαγή την επιχείρηση, γνωρίζοντας ότι οι όποιες δυνατότητες έχει να διαπραγματευτεί εδράζονται στο σύνολο, ενώ αν αρχίσει ο κατακερματισμός, τότε οι πιστωτές θα αρπάξουν όποιο κομμάτι μπορούν και στους μετόχους θα μείνουν οικονομικά βάρη μόνο. Για το λόγο αυτό, επιχειρεί μέσω δικαστηρίων να διαπραγματευτεί με τις πιστώτριες τράπεζες, που έχουν εξασφαλίσεις, να προστατεύσουν τη δομή και τις πηγές εσόδων και εν συνεχεία να διαπραγματευτούν αναδιάρθρωση του δανεισμού με τα funds.
Οι πληροφορίες για αποχώρηση της Rothschild, βασικού χρηματοοικονομικού συμβούλου της εισηγμένης, που ενισχύθηκαν με τις φερόμενες παραιτήσεις νομικών συμβούλων που πλαισίωναν το επιτελείο της -ακόμη κι αν αξιολογηθούν ως ανεξάρτητα γεγονότα- δημιουργούν νέες αβεβαιότητες. Ας ληφθεί υπ’ όψιν, επίσης, ότι η Alvarez & Marsal, που έχει αναλάβει την εγκληματολογική αξιολόγηση (forensic evaluation) των πιο πρόσφατων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών της FF Group, τυπικά ολοκληρώνει το έργο της αυτή την εβδομάδα, ενώ κατά πληροφορίες έχει ήδη καταρτίσει πόρισμα, για το οποίο έχουν λάβει κάποια γνώση οι ενδιαφερόμενοι.
Η εταιρία έχει προσλάβει την EY, που θα πάρει σκυτάλη από την A&M για να προχωρήσει με τον ειδικό έλεγχο και την επαναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων 2017, την Deloitte για κατάρτιση σχεδίου εξυγίανσης, με τον Δημήτρη Κουβάτσο (Synergon Partners), έμπειρο στέλεχος της αγοράς σε θέματα αναδιαρθρώσεων (στη θέση του Chief Restructuring Officer), κι επίσης, έπειτα από διαδοχικές παραιτήσεις και αντικαταστάσεις, συγκρότησε Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 12 Σεπτεμβρίου έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα παράτασης της ισχύος της προσωρινής διαταγής, την οποία είχε λάβει η εταιρεία στις 20 Ιουλίου, για άλλους δύο μήνες. Οι πολιτικές πωλήσεων από την άλλη μεριά με τις προσφορές στο δίκτυο καταστημάτων προς άντληση ρευστότητας είναι επίσης μια ένδειξη των δυσκολιών για την εξασφάλιση περίπου 15 εκατ. ευρώ μηνιαίως για αγορά εμπορευμάτων, στο πλαίσιο συμβολαίων με ξένους οίκους (κι ενώ στις 31/5/2018 τα χρηματικά διαθέσιμα ήταν 86,383 εκατ. ευρώ).