Το αποτέλεσμα που ήθελε, τουλάχιστον ως προς τη συνάντηση, φαίνεται ότι πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ, καθώς μετά το σόου που προκάλεσε με την αποχώρησή σύσσωμης της τουρκικής αντιπροσωπείας, κατά την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες είχαν ολιγόλεπτη μεν, αλλά “εγκάρδια”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, συνάντηση.
«Ήταν μία σύντομη και εγκάρδια συζήτηση»
δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ενώ το καλό κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες θέλησε να επιβεβαιώσει και ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, ο Φαχρετίν Αλτούν, ανεβάζοντας τέσσερις φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Twitter. Οι φωτογραφίες εικονίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο, με τη σύζυγό του Μελάνια στο πλευρό του, να τείνει το χέρι του στον Ερντογάν.
Πρόκειται βέβαια, για επικοινωνιακή φιέστα του Ερντογάν, ο οποίος θέλησε με τον τρόπο αυτό να χαλιναγωγήσει τις πιέσεις στο εσωτερικό και να δείξει ότι διαθέτει ακόμα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και απευθείας πρόσβαση στον Λευκό Οίκο.
Εν συνεχεία μάλιστα, από την τουρκική προεδρία δόθηκε άλλη διάσταση στο σόου της αποχώρησης, υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποχώρησε επιδεικτικά κατά την ομιλία του Τραμπ, απλώς μετακινήθηκε σε άλλο δωμάτιο προκειμένου να προετοιμαστεί για τη δική του ομιλία που ήταν αμέσως μετά.
Cumhurbaşkanımız Sayın @RT_Erdogan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitapları öncesinde ABD Başkanı Donald Trump ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi. pic.twitter.com/nM2BBfYnDM
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) September 25, 2018
Αν και η ατζέντα της συνομιλίας δεν έχει γίνει γνωστή, η συνάντηση από μόνη της αποτελεί κορυφαία είδηση καθώς ο Λευκός Οίκος επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Άγκυρα για την υπόθεση Μπράνσον, ενώ ο Κογκρέσο έχει παγώσει τις παραδόσεις F-35 λόγω της επικείμενης προμήθειας S-400 από τη Ρωσία.
Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως κατά την ομιλία του δεν έκανε καμία αναφορά στον Αμερικανό πάστορα. Επέκρινε ωστόσο τους εμπορικούς πολέμους, τον οικονομικό προστατευτισμό και τη χρήση των κυρώσεων ως όπλο.
Σε ξεχωριστές δηλώσεις του επανέλαβε ασφαλώς ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται ότι σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, και υποστήριξε ότι η τύχη του Μπράνσον βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής Δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών.