Νέες συνδυαστικές επιχειρήσεις εντός του Συριακού εδάφους ξεκινά η Τουρκία, με τη σιωπηρή συγκατάθεση του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντοάν στο Σότσι, όπου συμφώνησαν για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών στην Ιντλίμπ.
Η Άγκυρα κατά πάγια τακτική, μαζί με το Συριακό έχει ανοίξει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου προσπαθεί να παρεμποδίσει τα ελληνοκυριακά σχέδια και να ανακόψει τον αγωγό από το Ισραήλ, ενώ παράλληλα ανεβάζει την ένταση και στο Αιγαίο, μέσω παραβιάσεων και προσφυγικών ροών, θέλοντας να κάνει αισθητή την παρουσία του, να περάσει το μήνυμα και να αποπροσανατολίσει τη χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση τουρκική κοινωνία.
Για την Ελλάδα η εντατική ενασχόληση του Ταγίπ Ερντογάν με το μέτωπο της Συρίας, είναι εν γένει θετική, ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ αν εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και επωμιστεί βαριές απώλειες.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενισχύσεις του τουρκικού στρατού έφθασαν σήμερα στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, πληροφορία που διασταυρώνεται και από ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 35 στρατιωτικά οχήματα έκαναν στη διάρκεια της νύχτας τη διαδρομή πάνω στον κύριο αυτοκινητόδρομο από την τουρκική μεθόριο μέχρι την πόλη Σαρακέμπ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η αυτοκινητοπομπή συνοδευόταν από μαχητές του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης (FNL), ενός φιλοτουρκικού ανταρτικού συνασπισμού που ελέγχει ένα τμήμα του θύλακα στη μεθόριο με την Τουρκία.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε πολλά φυλάκια παρατήρησης που διαθέτει ο στρατός της Άγκυρας στην επαρχία.
Μετά την έγκριση πέρυσι από τη Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους του καθεστώτος της Δαμασκού, και την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, ενός σχεδίου για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» -μέρος των οποίων αποτελεί η Ιντλίμπ – τα στρατεύματα της Άγκυρας κατέχουν 12 φυλάκια παρατήρησης στην επαρχία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα και η Μόσχα ανακοίνωσαν άλλη μια συμφωνία, σκοπός της οποίας είναι να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που θα λειτουργεί ως ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στα εδάφη που κατέχουν οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές της Ιντλίμπ και στις περιοχές που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί γύρω.
Η συμφωνία αυτή επέτρεψε να αποτραπεί μια επίθεση του κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της επαρχίας, όπου υπηρεσίες του ΟΗΕ είχαν προειδοποιήσει για «αιματοχυσία» και φοβούνταν «τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή» του 21ου αιώνα.
Περισσότερο από το 50% της περιοχής τελεί υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), μιας οργάνωσης που σχηματίστηκε από το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, με το υπόλοιπο να τελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος υπό τον έλεγχο των φιλοτούρκων ανταρτών.
Με βάση τη ρωσοτουρκική συμφωνία, η Άγκυρα δεσμεύεται οι ομάδες των ανταρτών να καταθέσουν όλα τα βαρέα όπλα τους και οι τζιχαντιστές να βγουν έως τα μέσα Οκτωβρίου από τη μελλοντική «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» πλάτους 15 έως 20 χλμ.
Το κείμενο προβλέπει επίσης την παρουσία τουρκικών δυνάμεων και ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Το συριακό κράτος θα ανακτήσει την Ιντλίμπ είτε με πόλεμο είτε με ειρηνικά μέσα, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να νικήσει τους αντάρτες παρά τη ρωσοτουρκική συμφωνία που σταμάτησε μια αναμενόμενη επίθεση του στρατού.
Ο Φάισαλ Μεκντάντ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την Ιντλίμπ μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής πορείας που δημιούργησε «ζώνες αποκλιμάκωσης» σε πολλές περιοχές, οι οποίες, σημείωσε, επέστρεψαν αργότερα στον κρατικό έλεγχο, σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα «al Watan».
«Καθώς νικήσαμε σε κάθε τμήμα της Συρίας θα νικήσουμε στην Ιντλίμπ και το μήνυμα είναι πολύ σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο: Ερχόμαστε στην Ιντλίμπ, η οποία θα ανακτηθεί με πόλεμο ή με ειρηνικά μέσα», είπε ο Μεκντάντ.