Μια ακόμη επιχείρηση κατά χιλιάδων sites ολοκλήρωσαν οι κινεζικές αρχές, κλείνοντας sites που παραβίαζαν πνευματικά δικαιώματα και άλλα που προωθούσαν ανάρμοστες αξίες, φρασεολογία που επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Το περιεχόμενο αυτό, που περιελαμβανόταν σε 4.000 sites, περιελάμβανε παραβιάσεις copyright και περιεχόμενο που προωθούσε «ανάρμοστες αξίες και χυδαιότητες». Ωστόσο, φαίνονται να στοχοποιήθηκαν και πλατφόρμες που πρόσφεραν δωρεάν e-books.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου του Διαδικτύου, και στο παρελθόν έχουν στοχοποιηθεί ιστοσελίδες με εφαρμογές για λοταρίες και περιεχόμενο με πορνογραφικό ή βίαιο περιεχόμενο.
Όπως αναφέρει το BBC, τέτοιου είδους επεμβάσεις δεν είναι σπάνιες στην Κίνα, με αποτέλεσμα οι Κινέζοι πολίτες να αναμένουν πως οι ιστοσελίδες τέτοιου είδους δεν είναι σελίδες που θα παραμένουν για πολύ online ή στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τακτικά. Όσον αφορά στις πλατφόρμες που προσέφεραν δωρεάν e-books, ο Κέρι Άλεν, αναλυτής του BBC, είπε πως τα ΜΜΕ φαίνονται να δίνουν έμφαση στο ότι οι επεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν περισσότερο με το φαινόμενο χρήστες να διαβάζουν υλικό για το οποίο θα έπρεπε να πληρώνουν, παρά με την ύπαρξη «ανεπίτρεπτου», υπονομευτικού για την κυβέρνηση, περιεχομένου online.
Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως η Google σχεδιάζει μια ειδική, λογοκριμένη υπηρεσία της για την Κίνα, που θα μπλοκάρει κάποιες ιστοσελίδες, συμβαδίζοντας με την τοπική νομοθεσία. H Google δεν προέβη σε σχόλια, ωστόσο εκατοντάδες εργαζόμενοί της διαμαρτυρήθηκαν, εκφράζοντας την επιθυμία τους για διαφάνεια. «Οι εργαζόμενοι της Google πρέπει να ξέρουμε τι φτιάχνουμε» αναφερόταν σε σχετική επιστολή.