Αντιμέτωπος με νέα πολιτική κρίση βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, η οποία απειλεί να συμπαρασύρει την κυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, η οποία όμως κρύβει προεκτάσεις που είναι δύσκολα ορατές δια γυμνού οφθαλμού και χωρίς τη συνεκτίμηση των απαραίτητων δεδομένων.
Την αποκάλυψη κάνει το Politico.eu με σχετικό δημοσίευμα, επισημαίνοντας -για να αποπροσανατολίσει από τις πηγές του- ότι ακολουθεί δημοσιεύματα του “Φιλελεύθερου” και του “Ελεύθερου Τύπου”, ωστόσο αυτό είναι μόνο εν μέρει αληθές, δηλαδή στο χρονικό σκέλος, καθώς η απόφαση της Olaf να ερευνήσει, θα ήταν υπερβολή να έχει βασιστεί στους ισχυρισμούς των δημοσιευμάτων ή και αντίστροφα μια καταγγελία του 2017 να έφτασε τώρα στην Ελλάδα…
Η έρευνα της OLAF, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, όμως αποτελεί πολιτικό πρόβλημα και μπορεί να αναχθεί σε μοχλό πίεσης έναντι της χώρας στις Βρυξέλλες, να μπλοκάρει ροές κεφαλαίων για το προσφυγικό να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία χρειάστηκε τρία χρόνια για να οικοδομηθεί, ενώ τέτοιες εξελίξεις σπαταλούν πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico, η OLAF διευκρίνισε ότι η έρευνα για τις φερόμενες παρατυπίες που αφορά την παροχή τροφίμων για πρόσφυγες στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τη γενική διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, το 2017, ανέφερε ο εκπρόσωπος της OLAF.
«Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η OLAF δεν μπορεί να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο. Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι όποια πρόσωπα εμπλέκονται έχουν διαπράξει κάποια παρατυπία ή απάτη, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρόσωπα ή οργανισμοί έχουν αναγκαστικά διαπράξει παρατυπίες ή απάτες»,
διευκρινίζεται.
Ακόμα όμως και οι εξηγήσεις της OLAF είναι αποσπασματικές και αρκετά θολές, καθώς μιλά για πληροφορίες, έκφραση η οποία είναι πάντα ακριβής, αλλά παράλληλα γενική και ασαφής.
Πέρυσι η ΜΚΟ SolidarityNow ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεξαγάγει έρευνα για πιθανή κακοδιαχείριση χρημάτων που προορίζονταν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ τόνιζε ιδιαίτερα τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε λάβει σημαντικά κονδύλια από τις Βρυξέλλες για να βελτιώσει το σύστημα ασύλου.
Ωστόσο, παρά την καταγγελία, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ιδιαίτερες ενδείξεις και δημοσιεύματα, καθώς το θέμα έδειχνε υπό έλεγχο. Η κατάσταση όμως ξέφυγε απ τον έλεγχο, καθώς η δημόσια αντιπαράθεση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου με τον αρχηγό του Ευρωστρατού, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, αποτελεί χαίνουσα πληγή για την κυβέρνηση και για τη χώρα, που παράγει μολύνσεις.
Τούτων δοθέντων, ειδικό βάρος αποκτούν οι αναρτήσεις του Μιχαήλ Κωσταράκου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, όπου συχνά επιδίδεται σε πολιτικό και τεχνικό σχολιασμό αποφάσεων και καταστάσεων στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ προσπάθησε ακόμα και να προκαταλάβει αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις στις ΕΔ.
Όταν λοιπόν στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο στρατηγός Κωσταράκος αναδεικνύει τα δύο δημοσιεύματα, του “Φιλελεύθερου” και του “Ελεύθερου Τύπου”, ερωτώντας μάλιστα με κεφαλαία “ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ”, τότε εγείρεται μείζον πολιτικό και όχι μόνο θέμα, καθώς ένας θεσμός της ΕΕ αμφισβητεί χειρισμούς κράτους-μέλους.
Η κίνηση αυτή, ενός Έλληνα αξιωματούχου που υπηρετεί σε κορυφαία και νευραλγική θέση στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε να αποδοθεί σε θυμικό ή σε κακό timing, καθώς είναι γνωστό πως οι δημοσιεύσεις τέτοιου επιπέδου αξιωματούχων αποτελούν από μόνες τους πολιτικό θέμα, ακόμα και όταν δεν κρύβουν υπόνοιες σκανδάλων.
Συνεπώς, εγείρεται το ερώτημα, τι οδήγησε τον στρατηγό Κωσταράκο να προβεί σε μια τόσο επιθετική κίνηση κατά του υπουργού Άμυνας της χώρας του;
Λίγο καιρό νωρίτερα ο στρατηγός Κωσταράκος είχε θέσει ευθέως και χωρίς περιστροφές, μέσω Facebook, θεμα αντικατάστασης του ΑΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, επισημαίνοντας μάλιστα τα προβλήματα υγείας και λέγοντας ότι “η χώρα χρειάζεται μια στιβαρή ηγεσία”.
Ωστόσο οι προτάσεις του δεν εισακούστηκαν, αλλά δεν είναι πρώτη φορά. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η απόσυρση μέρους του προσωπικού υποστήριξης του στρατηγού Κωσταράκου, από τις Βρυξέλλες, κίνηση για την οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα, αποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας βρίσκονταν ήδη στο χειρότερο δυνατό σημείο.