Ευρήματα που ανατρέπουν, σε μεγάλο βαθμό, τη θεώρηση της προσφυγικής κρίσης και τον αντίκτυπο στην ευρωπαϊκές κοινωνίες παρουσιάζει έρευνα του Pew Research Center, καθώς παρά την επιβάρυνση που έχουν προκαλέσει οι έντονες ροές τόσο από τη Συρία όσο και από την Αφρική, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι αρνητικοί στην υποδοχή τους, αλλά διατυπώνουν έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της ΕΕ επί της κρίσης.
Η έρευνα του Pew διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερος του κόσμου στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία υποστηρίζουν τους κατατρεγμένους από τη βία και τον πόλεμο ανθρώπους. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Brexit προκάλεσε έκρηξη της αβεβαιότητας και η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε θέμα αντιπαράθεσης, το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνούν με την υποδοχή προσφύγων.
Η προσφυγική κρίση επ αφορμής του πολέμου στη Συρία αλλά και της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στην Αφρική, έχει προκαλέσει ρήγματα στην Ευρώπη, ενώ η ελλιπής πολιτική διαχείρισης οδήγησε άνοδο της ακροδεξιάς, του ευρωσκεπτικισμού, προκαλώντας ακόμα και κοινωνικές αναταραχές.
Σύμφωνα με την Eurostat, ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ασύλου το 2017 υποχώρησε στις 650.000 – αρκετά χαμηλότερα από το 2016, όταν είχαν καταγραφεί 1,2 εκατομμύρια νέες αιτήσεις ασύλου και από το 2015 (1,26 εκατομμύρια). Οι εντάσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές παρά την ύφεση, μια νέα έρευνα του Pew Research έδειξε ότι η υποδοχή προσφύγων δεν είναι το μείζον ζήτημα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με τον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει την κρίση.
Στην Ευρώπη, η Ουγγαρία αποτελεί εξαίρεση από την υποστηρικτική τάση, ενώ το 54% δηλώνει ότι αντιτίθεται στην υποδοχή προσφύγων. Σε μια πρωτοφανή κίνηση την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε κυρώσεις εναντίον της Ουγγαρίας και της δεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν, κατηγορώντας τον για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, η έρευνα του Pew διαπίστωσε ότι υπάρχει ευρεία αποδοκιμασία για το πώς χειρίζεται η ΕΕ την κατάσταση. Το 92% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, το 84% στη Σουηδία και το 80% στην Ουγγαρία πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν χειρίζεται σωστά την κρίση. Ακόμη και σε χώρες όπου η στήριξη για την υποδοχή προσφύγων είναι υψηλότερη, η κριτική κατά της ΕΕ παραμένει ισχυρή. Στη Γερμανία και τη Γαλλία, το ποσοστό των διαφωνιών είναι 66% και 74% αντίστοιχα.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, η εικόνα είναι πιο συγκεχυμένη. Αν και οι διαφωνούντες στην υποδοχή προσφύγων στη Νότια Αφρική φτάνουν το 50% και στη Ρωσία 47%, ενώ χαμηλότερα ακολουθούν η Αυστραλία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Συνολικά, το 66% των ανθρώπων υποστηρίζει τη υποδοχή προσφύγων, ενώ το 29% αντιτίθεται.