Με ευρεία ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνονται επιχειρηματικά και εξοπλιστικά deals και εμπορικές συμφωνίες βρίσκεται στις ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στείλει μηνύματα σε πολλαπλούς και ετερόκλητους αποδέκτες, μέσω των δύο ομιλιών που θα εκφωνήσει, καθώς και στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, αναδεικνύοντας τη δυναμική που αναπτύσσει η Ελλάδα και την ισχυρή πολιτική βούληση να αποκτήσει ενεργό ρόλο στις συντελούμενες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Το Μαξίμου έχει αποφύγει ανακοινώσεις για επαφές και αντικείμενα, περιοριζόμενο μόνο στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ. ΟΙ δύο ηγέτες αναμένεται να δώσουν έμφαση στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους των κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι δυνατότητές της για την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».
Από το Μαξίμου δίνουν έμφαση στις επαφές για προσέλκυση επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η φύση και ο προσανατολισμός των κεφαλαίων, ενώ επισημαίνεται ο παράγοντας των διακρατικών σχέσεων σε συνέχεια των αναβαθμισμένων σχέσεων και προοπτικών, όπως αυτές καταγράφηκαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, στην εξίσωση συμπεριλαμβάνεται και η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής ONEX με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, για την εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμγκά και Ελευσίνας, ενώ ήδη έχει αποκτήσει τον έλεγχο του Νεώριου της Σύρου. Το ενδιαφέρον είχε αρχικά εκδηλωθεί στο πλαίσιο τς ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, απευθείας στον πρωθυπουργό, η συνάντηση όμως με τον Γιάννη Δραγασάκη έδειξε ότι η κυβέρνηση την προωθεί, ενώ η αμεσότητα και η σπουδή να καταγραφεί η κινητικότητα πριν το ταξίδι αποτελεί ένδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης για την προώθηση επενδύσεων, ιδιαίτερα όσων περιλαμβάνονται στην ατζέντα των διακρατικών σχέσεων.
Σε επιμέρους συναντήσεις θα συζητηθούν εκτενώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, με πρώτη τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εντατική προσπάθεια για επίλυση της κρίσης Σερβίας-Κοσόβου, καθώς και ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.
Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα
Κατά την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιήσει δύο ομιλίες στον ΟΗΕ, αρχικά στη Σύνοδο για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα» και εν συνεχεία στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα το επόμενο διάστημα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του διεθνούς δικαίου, αλλά και τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να εμφανίσει την Ελλάδα αναγεννημένη, με νέο όραμα, προοπτικές, διάθεση και ισχυρή πολιτική βούληση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, διακηρύσσοντας τη δέσμευσή στην ειρήνη, για την επίτευξη της οποίας θα επικαλεστεί την ανάγκη υποστήριξης του γεωοικονομικού δόγματος, που δίνει προοπτική ευημερίας για τους λαούς της περιοχής.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της συμπόρευσης με τον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ουσιαστικά να πραγματοποιεί αναφορές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εμπρηστικές για το προφίλ του στο εσωτερικό και διευκρινίζοντας τα όρια της συνεργασίας, ώστε να μην εκληφθεί ως “απιστία” στην ήδη εύθραυστη Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός, θα αναδείξει -εκ νέου- την γεωοοικονομία και τις προοπτικές που το νέο αμερικανικό δόγμα δημιουργεί, ως βασικό πυλώνα ενός πολυεπίπεδου σχεδίου για την ανάσχεση, πρόληψη και αντιστροφή των προσφυγικών ροών.
Τα ενεργειακά θέματα και δη οι αγωγοί φυσικού αερίου, από Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς και οι νέες εγκαταστάσεις αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του TAP και ητν επέκταση και αναβάθμιση των δκικτύων της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ προς την πΓΔΜ, θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων, τόσο με επενδυτές όσο και με πολιτικούς, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός συμπαγούς πλέγματος που θα εγγυάται την ασφάλεια, τη διαλειτουργικότητα, τη σταθερότητα και ως εκ τούτου την ανάπτυξη της περιοχής.
Παράλληλα, αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο που είχε αναδείξει κατά την ομιλία του, το 2015 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: να γίνει από μέρος του προβλήματος στην αντιμετώπιση των επάλληλων διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων στην οικονομία, τη μετανάστευση και την περιφερειακή σταθερότητα, σε μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Το πρόγραμμα συναντήσεων του Πρωθυπουργού, αναμένεται να εμπλουτιστεί τις επόμενες μέρες, πέραν των όσων ήδη έχουν ανακοινωθεί.