Την επιμονή της ΕΚΤ στη στρατηγική απεμπλοκής από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αύξηση των επιτοκίων, ενδεχομένως το τρίτο τρίμηνο του 2019, αιτιολόγησε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι καταγράφεται «σχετικά σθεναρή» ανάκαμψη του πληθωρισμού της Ευρωζώνης.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε οι προβλέψεις της ΕΚΤ καταδεικνύουν βελτίωση των πιέσεων στα επίπεδα των τιμών.
Τα σχόλια του κ. Ντράγκι έδωσαν ώθηση στο ευρώ, η τιμή του οποίου διαμορφωνόταν στις 5 μ.μ. στα 1,18 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 0,4% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά τους επόμενους μήνες, καθώς η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας οδηγεί σε αύξηση των μισθών.
Ερωτηθείς για το Brexit, τόνισε ότι επιθυμεί να δει μία συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου που δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ενιαία αγορά.
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την έκκληση της ΕΚΤ για μια ενιαία ευρωπαϊκή αρχή με αντικείμενο την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άνοιξε την τοποθέτησή του κάνοντας μια συνοπτική καταγραφή της εξέλιξης που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, επικεντρώνοντας στις βασικές διαφορές των μεγεθών, καθώς όπως είπε
πριν από δέκα χρόνια, η ζώνη του ευρώ εισήλθε σε μια σοβαρή ύφεση, η οποία ανέδειξε διαρθρωτικές αδυναμίες και μας ανάγκασε να τις αντιμετωπίσουμε. Οι εργασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά αποκομίζουμε τα οφέλη των προσπαθειών μας: η ανάπτυξη ήταν θετική για περισσότερα από πέντε χρόνια και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.
Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε διεξοδικά στην εικόνα που δίνουν τα εισερχόμενα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας επισημαίνοντας ότι, οι πληροφορίες που έχουν καταστεί διαθέσιμες μετά τον Ιούλιο επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές μια συνεχιζόμενη ευρεία επέκταση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, η οποία αναπτύχθηκε κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Παρά τη ηπιότερη δυναμική, που ακολουθεί τις σιχυρές επιδόσεις ανάπτυξης το 2017 η οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλά επίπεδα εκμετάλλευσης της παραγωγικής ικανότητας και οι αγορές εργασίας φτάνουν σε επίπεδα κορεσμού ή ακόμα και έλλειψης εργατικού δυναμικού σε ορισμένες χώρες και τομείς.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ, το οποίο ανήλθε σε 8,2% τον Ιούλιο. Από την κορύφωση της ανεργίας, πριν από πέντε χρόνια, η απασχόληση στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά περίπου 9,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Λόγω της βελτίωσης της αγοράς εργασίας και των γενικών συνθηκών, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ αυξάνεται σήμερα με τα υψηλότερα ποσοστά που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα υψηλότερα εισοδήματα υποστηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2018. Αυτοί οι παράγοντες, μαζί με τις επιχειρηματικές επενδύσεις που ενισχύονται από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και τη σταθερή ζήτηση, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δαπάνες.
Όσον αφορά τις μελλοντικές μακροοικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, επιβεβαιώνονται οι προοπτικές για τη συνεχιζόμενη ευρεία ανάπτυξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Η μέση ετήσια αύξηση προβλέπεται να είναι 2,0% το 2018, 1,8% το 2019 και 1,7% το 2020, με μια μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2018 και το 2019, αντανακλώντας κυρίως το ασθενέστερο παγκόσμιο εμπόριο. Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ μπορούν να θεωρηθούν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, παρόλο που η απειλή του προστατευτισμού, των τρωτών σημείων στις αναδυόμενες αγορές και της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών έχουν γίνει πιο εμφανείς πρόσφατα. Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ ενδέχεται να είναι λιγότερο ουδέτερες από ό, τι περιμέναμε πριν από λίγο καιρό.
Όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 2,0% τον Αύγουστο, από 2,1% τον Ιούλιο. Ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει κάπως υψηλότερος από τους πρώτους μήνες του έτους, αντανακλώντας τη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Τα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού παραμένουν γενικά μειωμένα, αλλά αυξάνονται από τα χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι εγχώριες πιέσεις των τιμών ενισχύονται και διευρύνονται. Ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς η αυστηρότερη αγορά εργασίας προωθεί την αύξηση των μισθών. Για παράδειγμα, η ετήσια αύξηση των μισθών με διαπραγμάτευση στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε από 1,5% το 2017 σε 1,7% το πρώτο τρίμηνο έως το 2018 και σε 2,2% το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η αύξηση των μισθολογικών αυξήσεων θα συνεχιστεί, καθώς οι μισθολογικές συμφωνίες διαρκούν δύο ή περισσότερα χρόνια.
Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ ενδέχεται να κυμανθούν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες και προβλέπεται να φθάσουν το 1,7% κάθε χρόνο μέχρι το 2020. Αυτό το σταθερό προφίλ συγκαλύπτει την επιβράδυνση της συνεισφοράς των μη βασικών συνιστωσών του γενικού δείκτης και μια σχετικά έντονη ανάκαμψη στον υποκείμενο πληθωρισμό. Αντανακλώντας αυτές τις δυναμικές, οι προβλέψεις της ΕΚΤ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός εκτός των τροφίμων και της ενέργειας θα φθάσει το 1,8% το 2020.
Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και η αποτελεσματικότητά της
Συνολικά, οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιολογούν τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, κατά την τελευταία μας συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει τη σημαντική ώθηση της νομισματικής πολιτικής στη σημερινή του μορφή και, σύμφωνα με το υπό όρους σχέδιο που ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου τον Ιούνιο στη Ρίγα, να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό των καθαρών αγορών ενεργητικού σε € 15 δισ. Ευρώ από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους. Αναμένουμε ότι, με την επιφύλαξη των εισερχόμενων στοιχείων που επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές μας για τον πληθωρισμό, θα τερματίσουμε τις καθαρές αγορές.
Ο Μάριος Ντράγκι στην κατακλείδα της ομιλίας του επισήμανε, όμως, ότι δεν θα αλλάξει η λογική της νομισματικής πολιτικής, αλλά θα διατηρηθεί επεκτατική,
“Αυτό δεν σημαίνει ότι η νομισματική μας πολιτική θα παύσει να είναι ευνοϊκή. Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις προσδοκίες μας σχετικά με τη βάση της αύξησης του πληθωρισμού, πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί, συνετοί και επίμονοι στη βαθμονόμηση της στάσης της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ουσιαστική νομισματική ώθηση συνδυάζοντας τρία μέτρα πολιτικής: πρώτον, την ενισχυμένη μας καθοδήγηση σχετικά με τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, τα οποία αναμένουμε να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους, και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η συνεχής σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας. δεύτερον, τις υπόλοιπες αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων που θα πραγματοποιήσουμε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. και τρίτον, την επανεπένδυση των σημαντικών κερδών από τα ομόλογα.