Ευθεία επίθεση στις πρακτικές του Ντόναλντ Τραμπ, αποφεύγοντας να τον στοχοποιήσει ονομαστικά, κάνει η Κίνα μέσω της δημοσίευσης Λευκής Βίβλου για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, θέλοντας να αναδείξει τη θέση της διεθνώς και να βγει από τις σκιές στις οποίες οδηγεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις διμερείς διαπραγματεύσεις, επιχειρώντας να αποκόψει δεσμούς και να περιορίσει την επιρροή του Πεκίνου.
Στην ογκώδη (36,000 κινεζικών χαρακτήρων) Λευκή βίβλο που δημοσίευσε η κυβέρνηση του προέδρου Σι Ζινπίνγκ, δεν γίνεται καμία αναφορά στις πολιτικές, διπλωματικές και ευρύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, απόδειξη της προσπάθειας του Πεκίνου να περιορίσει και ελέγξει το μέτωπο στον εμπορικό τομέα, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αυτοσυγκράτηση.
Στο βαθιά πολιτικό κείμενο, που περιλαμβάνει τον πρόλογο (ιδιαίτερης σημασίας στην κινεζική ρητορική) και έξι κεφάλαια προτάσεων-αποδείξεων για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία των δύο χωρών, αναδεικνύεται μια διαρκής προσπάθεια των ΗΠΑ να απομονώσουν και να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας σε ρεβανσιστικό επίπεδο, ενώ υπονοείται ότι τα κίνητρα είναι γεωπολιτικά και ισχύος και όχι εμπορικά και ευημερίας.
Η Λευκή Βίβλος αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της Κίνας να χρησιμοποιήσει την ορμή του Ντόναλντ Τραμπ και τις πρακτικές του, για να αποδυναμώσει τις ΗΠΑ και να κερδίσει πόντους και συμμαχίες στο διεθνές γεωπολιτικό και γεωοικονομικό σκηνικό.
Αν και μέχρι στιγμής η Ευρώπη έχει αποφύγει να εμπλακεί στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, αρνούμενη προτάσεις και από τις δύο πλευρές, η ρητορική που έχει υιοθετήσει και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει την απομακρύνουν από τον αμερικανικό άξονα. Προοδευτικά η εμπέδωση αυτής της τάσης από την Ευρώπη και άλλες ευρείες περιοχές γεωοικονομικού ενδιαφέροντος, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά υπέρ της ανάδειξης της Κίνας σε κεντρικό παράγοντα, ακόμα και χωρίς απευθείας ή στενότερη συνεργασία με το Πεκίνο.
Στόχος του Πεκίνου είναι να αποδείξει εμπράκτως τη νέα στρατηγική με την οποία πολιτεύεται η Κίνα διεθνώς, στο πλαίσιο του δόγματος του Σι Ζινπίνγκ για μια νέα βαθιά μεταρρύθμιση, αντίστοιχης με την “Πολιτιστική Μεταρρύθμιση” του Μάο Τσετούνγκ, δίπλα στην οποία τοποθετείται, στο καταστατικό του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας.
Στη Λευκή Βίβλο προσδιορίζονται και αναλύονται, πολύπλευρα, οι προστατευτικές πρακτικές των ΗΠΑ, η στρατηγική του πολιτικού και γεωοικονομικού Bullying από “τη αμερικανική διοίκηση” και οι επιπτώσεις που αυτές έχουν τόσο στο διμερές εμπόριο και την ευημερία, όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ είχε αποτιμήσει το κόστος των εμπορικών πολέμων του Ντόναλντ Τραμπ στο 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ήτοι 450 δισ. δολάρια ετησίως, που συνεπάγεται την ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης και τον εκτροχιασμό πολλών μικρότερων οικονομιών καθώς οι ισχυροί λαμβάνουν θέσεις μάχης και συγκεντρώνουν την ισχύ τους.
Η Λευκή Βίβλος ανέφερε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και έχουν διαφορετικά οικονομικά συστήματα και, ως εκ τούτου, κάποιο επίπεδο εμπορικών τριβών είναι φυσικό.
“Το κλειδί, ωστόσο, είναι πώς να ενισχύσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να προωθήσουμε τη συνεργασία και να διαχειριστούμε τις διαφορές”
αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κατακλείδα του προλόγου.
Στο πνεύμα της ισότητας, της ορθολογικής σκέψης και της προσέγγισης μεταξύ τους, οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει αρκετούς μηχανισμούς (διαύλους) επικοινωνίας και συντονισμού όπως η Μικτή Επιτροπή Εμπορίου, ο Στρατηγικός και Οικονομικός Διάλογος και ο Ολοκληρωμένος Οικονομικός Διάλογος , αναφέρεται στη Λευκή Βίβλο.
Αμφότερες οι χώρες έχουν έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία 40 χρόνια για να ξεπεράσουν εμπόδια κάθε είδους και να προωθήσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, οι οποίες χρησίμευαν ως έρμα και έλικα της συνολικής διμερούς σχέσης,
σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο.
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο δόγμα “Πρώτα η Αμερική”, το οποίο στιγματίζεται ως το όχημα της ανατροπής του παγκόσμιου status quo και αποσταθεροποίησης των κοινωνιών. Σε αυτό το σημείο η Λευκή Βίβλος φωτογραφίζει και σκιαγραφεί με εξαντλητική λεπτομέρεια το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται στο δόγμα του, τις εξελίξεις από την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά δεν αναφέρει -ούτε εδώ το όνομά του-.
Ωστόσο, η νέα διοίκηση (administration) των ΗΠΑ έχει θέσει σε ισχύ το δόγμα “Πρώτα η Αμερική” από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2017 και έχει εγκαταλείψει τους θεμελιώδεις κανόνες αμοιβαίου σεβασμού και ισότιμης διαβούλευσης που καθοδηγούν τις διεθνείς σχέσεις,
αναφέρεται στη Λευκή Βίβλο.
“Αντίθετα, προπαγανδίστηκε με ειλικρίνεια ο μονομερής χαρακτήρας, ο προστατευτισμός και η οικονομική ηγεμονία, κάνοντας ψευδείς κατηγορίες εναντίον πολλών χωρών και περιφερειών, ιδιαίτερα της Κίνας, εκφοβίζοντας άλλες χώρες μέσω οικονομικών μέτρων, όπως επιβολή δασμών και προσπαθώντας να επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα στην Κίνα μέσω ακραίων πιέσεων, “
Η Λευκή Βίβλος επισημαίνει, επίσης, ότι η Κίνα ανταποκρίθηκε από την άποψη των κοινών συμφερόντων των δύο μερών καθώς και της παγκόσμιας εμπορικής τάξης, τηρώντας την αρχή της επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και απαντώντας στις ανησυχίες των ΗΠΑ με το μεγαλύτερο επίπεδο υπομονής και καλής πίστης .
Η κινεζική πλευρά έχει αντιμετωπίσει αυτές τις διαφορές με μια στάση που αναζητά κοινό έδαφος, ανέφερε η Λευκή Βίβλος.
“Έχει ξεπεράσει πολλές δυσκολίες και κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, διεξάγοντας συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά και προτείνοντας πρακτικές λύσεις”.
Ωστόσο, η πλευρά των Η.Π.Α. αντιφάσκει και συνεχώς προκαλεί την Κίνα, ανέφερε η λευκή βίβλος.
“Ως αποτέλεσμα, οι εμπορικές και οικονομικές τριβές μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακώθηκαν γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα προκαλώντας σοβαρές ζημίες στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τα χρόνια μέσα από το συλλογικό έργο των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών και αποτελούν σοβαρή απειλή για το πολυμερές εμπορικό σύστημα και την αρχή του ελεύθερου εμπορίου ».