Ένα ακόμη επεισόδιο στο τραπεζικό θρίλερ γράφεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και στις αγορές ομολόγων, καθώς οι εκθέσεις που αποτυπώνουν την επιδείνωση της κατάστασης του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα πολλαπλασιάζονται και το μήνυμα προς τους επενδυτές είναι πλέον σαφές: “keep clear”.
ΤΗν κατάσταση επιτείνει το πολιτικό ρίσκο που γεννά η Συμφωνία των Πρεσπών και ο διαφαινόμενος κοινοβουλευτικός κατακερματισμός των κομμάτων, καθώς και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, που ξεκίνησε από τη ΔΕΘ.
Ανοδικά κινούνται σήμερα Δευτέρα οι αποδόσεις των ομολόγων των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, με φόντο τις νέες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών εταίρων στην Ιταλία, για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Η κατάσταση δεν διαφοροποιείται για τα ελληνικά ομόλογα, οι πιέσεις όμως στις τιμές δεν μπορούν να αποδοθούν στην Ιταλία, καθώς δεν ακολούθησαν την ραγδαία αποκλιμάκωση αποδόσεων που καταγράφηκε στα ιταλικά ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα και στην ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Ευρωβουλή, εντός της ημέρας, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και η συνεδρίαση της Fed, με αντικείμενο την αύξηση των επιτοκίων.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,48%, με κατεύθυνση προς υψηλότερα επίπεδα, άνω του 0,50%.
Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται στα επίπεδα του 2,89%, αυξημένη κατά 6 μονάδες βάσης ή 2,19%.
Τα ελληνικό 10ετές ομόλογο επανήλθε στο 4,11%, με την απόδοσή του να ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης ή 0,86%.
Ελαφρώς αυξημένη είναι και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 3,18%.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς φαίνεται ότι κρύβονται πισω από την αναβολή της αξιολόγησης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s και βαρύνονται από μπαράζ αρνητικών εκθέσεων με τελευταία της Goldman Sachs.
Έτσι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ καταγράφει απώλειες της τάξης του 1%, υποχωρώντας πέριξ των 690 μονάδων, ενώ σε βαθύ κόκκινο βρίσκεται ο τραπεζικό δείκτης υποχωρώντας κατά 4%.