Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς τη στιγμή που ξεκινούν οι διεργασίες για το Κυπριακό, η Τουρκία επιχειρεί να αναδείξει την αυτονομία του ψευδοκράτους των κατεχομένων, με συλλήψεις Αιγυπτίων ψαράδων που επέβαιναν σε κυπριακό αλιευτικό, σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Με την κίνηση αυτή, που συνιστά πρόκληση, η Άγκυρα επιχειρεί επίδειξη ισχύος παίζοντας το ρόλο το περιφερειακού “ταραξία”, εγείροντας αξιώσεις, διεκδικήσεις και δυναμιτίζοντας το κλίμα.
Οι συλλήψεις όμως δεν είναι απομονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο κλιμάκωσης των προκλήσεων της Τουρκίας, που ξεκινάει από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται με παραβιάσεις και εικονικές αερομαχίες στο Αιγαίο, ενώ περιλαμβάνει και τις τουρκικές εξαγγελίες για την αγορά δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου.
Η έντονη κινητικότητα της Τουρκίας, που έχει διαφανεί από τις αρχές του μήνα, αν και ανησυχεί, ήταν όμως αναμενόμενη, καθώς η Άγκυρα κατά πάγια τακτική δημιουργεί προβλήματα και εγείρει διεκδικήσεις πριν προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. Βέβαια, σε αυτή τη φάση, το τοπίο παραμένει ακόμα θολό, καθώς είναι -ίσως- πρώιμο να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την πηγή της έντασης.
Αυτή την περίοδο η Τουρκία αντιδρά στον αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα και εν τέλει Ιταλία, με τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ επιχειρεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση στο Κυπριακό. Παράλληλα όμως, η Άγκυρα αντιδρά στο νέο αμερικανικό γεωοικονομικό δόγμα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται οι αγωγοί.
Το περιστατικό με τους ψαράδες έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα και συγκεκριμένα, οκτώ ναυτικά μίλια βόρεια του Κορμακίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», οι πέντε ψαράδες, αιγυπτιακής καταγωγής, συνελήφθησαν χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία, ενώ το κυπριακό αλιευτικό ρυμουλκήθηκε προς το λιμάνι της Κερύνειας.
Ο ιδιοκτήτης του σκάφους, το οποίο εδρεύει στη Λεμεσό, επιβεβαίωσε πως το ψαροκάικο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, όταν πλοίο του τουρκικού ναυτικού το προσέγγισε.
Με πρόφαση πως θα γινόταν έλεγχος, Τουρκοκύπριοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο σκάφος και συνέλαβαν τους πέντε Αιγύπτιους ψαράδες.
Ο καπετάνιος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόλαβε να ενημερώσει τις κυπριακές αρχές για την εξέλιξη του περιστατικού.
Η Λευκωσία έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ενώ καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των συλληφθέντων και την επιστροφή του σκάφους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, γνωστοποίησε, από την πλευρά του, ότι «έχει γίνει έντονο διάβημα από την κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη».