Νέο κύκλο σεναρίων και ανησυχίας, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη το ετήσιο Roadshow του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στο Λονδίνο, προκαλεί η αναβολή επαναξολόγησης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, καθώς η αγορά στρέφεται στην αναζήτηση και ανάδειξη του προβλήματος, το οποίο φαίνεται να εντοπίζεται στην απόδοση των διοικήσεων στις τράπεζες.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του οίκου αξιολόγησης, στη συνεδρίαση της επιτροπής αξιολογήσεων την Παρασκευή, χθες, ήταν προγραμματισμένο να τεθεί το θέμα της ελληνικής αξιολόγησης, που συνεπαγόταν τη δημοσίευση νέας έκθεσης, η οποία θα μπορούσε να μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και να δώσει ώθηση στο οικονομικό κλίμα, τα ομόλογα και το Χρηματιστήριο, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, πυροδοτώντας σεναριολογία και προβληματισμό για τα αίτια της απόφασης αυτής και για τις επόμενες κινήσεις.
Η απόφαση του αμερικανικού οίκου συνιστά έκπληξη, καθώς επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, τουλάχιστον σε «Β2», η επικαιροποίηση όμως της έκθεσης αναβλήθηκε χωρίς… εξηγήσεις.
Στην πραγματικότητα, όμως, με το σκηνικό στα Δημόσια οικονομικά να παραμένει σταθερό, το πολιτικό ρίσκο, ενόψει εκλογών ελεγχόμενο και τις προσδοκίες για εξαγωγές και εσωτερική κατανάλωση ισχυρές, η εστία του προβλήματος, για τους αναλυτές του οίκου, φαίνεται ότι έγκειται στις ελληνικές τράπεζες.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αν και φαίνεται να υπεραποδίδουν στη μείωση των NPE’s (μη-εξυπηρετούμενα ανοίγματα), υστερούν στα NPL’s και απέχουν πολύ από τους στόχους για τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και παθητικού, ενώ επηρεάζονται δυσμενώς από τη MiFiD ΙΙ, τα IFRS-9, τη Βασιλεία ΙΙΙ και τους νέους κανονισμούς της EBA για τα NPL’s.
Από τα οικονομετρικά μοντέλα του οίκου προκύπτει ότι οι ελληνικές τράπεζες, υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση προοπτικές αναλύσεις, εκδηλώνουν παρατεταμένη αδυναμία εκπλήρωσης στόχων, ιδιαίτερα στους τομείς βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού και παθητικού, ενώ δεν επιδεικνύουν ικανοποιητική και διατηρήρισμη ανάπτυξη οργανικής κερδοφορίας.
Η Moody’s έχει από καιρό προειδοποιήσει για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες, την υποαπόδοση των διοικήσεων και τη συσσώρευση προβλημάτων που εμποδίζουν την πρόσβαση στις αγορές.
Στο φως των νέων στοιχείων από τα αποτελέσματα εξαμήνου και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαληθεύτηκαν οι φόβοι εκτροχιασμού έναντι των στόχων που τίθενται από τα business και capital action plans, αναγκάζοντας τον οίκο να επανεξετάσει την κατάσταση. Κάτι τέτοιο όμως θα είχε ενδεχόμενες μεσοπροθεσμες επιπλοκές και για την οικονομία, καθώς μέρος του μαξιλαριού θα χρειαζόταν να ανακατευθυνθεί στις τράπεζες, μεταβάλλοντας τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Η τρέχουσα αξιολόγηση της Ελλάδας (Β3, θετικό outlook) χρονολογείται από τις 21 Φεβρουαρίου και υπολείπεται κατά τουλάχιστον δύο βαθμίδες σε σχέση με τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Standard & Poor’s παρέχει στα ελληνικά ομόλογα την αξιολόγηση «Β+» και ο Fitch Ratings την αξιολόγηση «ΒΒ-»