Πίεση στο εσωτερικό της Κύπρου ξεκίνησε να εφαρμόζει ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, προσπαθώντας να προλειάνει στη βάση της αναγκαιότητας να υπάρξει αποδεκτή συμφωνία, ώστε να μη χαθεί η -κατά κοινή ομολογία- καλή βάση διαπραγματεύσεων που αποτελεί το κείμενο συμπερασμάτων του Κραν Μοντάνα.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ερωτηθείς αν θεωρεί ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα από τον Ιούλιο του 2017 που ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ώστε να μπορέσει να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως
«αν κρίνω από τις δηλώσεις Τούρκων επισήμων ή από την άτυπη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Ακιντζί στις 16 Απριλίου, δεν θα έλεγα ότι υπήρξε η αναμενόμενη πρόοδος που να ενθαρρύνει τον γ.γ. να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία ή να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο».
Παράλληλα, επισήμανε ότι
«μια νέα αποτυχία των συνομιλιών στο Κυπριακό θα αλλάξει ενδεχόμενα άρδην τη βάση του διαλόγου, όχι γιατί εμείς το επιθυμούμε, αλλά γιατί εκ των γεγονότων ενδεχόμενα να υπάρξουν άλλες σκέψεις είτε από τους εμπλεκόμενους είτε από τους ενδιαφερόμενους και αυτό θα ήταν το χείριστο»,
ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν καταρρεύσουν οι συνομιλίες τότε η κατάσταση θα είναι εις βάρος της Κύπρου.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα επαναλάβει στις συναντήσεις του, στην έδρα του ΟΗΕ, την αποφασιστικότητά του για διάλογο, σημειώνοντας το σημαντικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας τόσο σε ό,τι αφορά μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο και την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης όσο και στο θέμα της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στο νησί.
Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε και τη σημασία της διακυβερνητικής συμφωνίας Κύπρου και Αιγύπτου αναφορικά με τον απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, που υπογράφεται την Τετάρτη στη Λευκωσία, τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.