Ομιλία που επικεντρώθηκε στο εσωτερικό ακροατήριο, με λιγοστά μηνύματα στο διεθνές και που άφησε την αίσθηση του ανολοκλήρωτου, πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το σκαρίφημα του οικονομικού του προγράμματος, επιγραμματικές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και εμφανίζοντας εντονότερη -από την αναμενόμενη- αντιπολιτευτική διάθεση, ενώ έντονες ήταν οι προσωπικές αναφορές, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του ηγετικού του προφίλ.
Η ομιλία, αν και άγγιξε ευρεία γκάμα θεμάτων, δεν παρείχε παρά ένα γενικό πλαίσιο και διακηρύξεις για την κατάργηση νόμων, ενώ στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης δεν τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά μίλησε για ενίσχυση της πολιτικής λογοδοσίας. Παράλληλα προανήγγειλε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αναθεώρηση του συστήματος παιδείας.
Αν και οι διαρροές προμήνυαν αταξική προσέγγιση, την οποία και επιχείρησε μιλώντας για ίσες ευκαιρίες, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν προσανατολισμένη τόσο σε επίπεδο μέτρων όσο και ρητορικά, στη μεσαία τάξη, ενώ περιορισμένες ήταν οι αναφορές στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και απέφυγε κάθε αναφορά στις υψηλές εισοδηματικά ομάδες.
Εμφανής ήταν η απουσία μηνυμάτων προς τους εταίρους, προς τους οποίους απευθύνθηκε θέτοντας θέμα διαπραγματεύσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά σε δεύτερη φάση, ενώ υποτυπώδεις και γενικού χαρακτήρα ήταν οι αναφορές για αναβάθμιση του ρόλου στο NATO και την ΕΕ.
Περιορισμένο ήταν όμως και το πολιτικό και κοινωνικό άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μόνο σε ένα σημείο αναφέρθηκε στην υπέρβαση κομματικών ταυτοτήτων λέγοντας ότι: η χώρα «είμαστε όλοι εμείς». Και το «εμείς», δεν χωράει χρώματα και ψεύτικους διχασμούς, ούτε τις εξαλλοσύνες και τις ψευδαισθήσεις του παρελθόντος. Απαιτεί, όπως είπε, την άρση των διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος, απαιτεί λύσεις για το μέλλον και όχι αντιπαραθέσεις για το παρελθόν. Απαιτεί να χτίζει κανείς γέφυρες – και ο Μητσοτάκης έριξε σαφείς γέφυρες προς την Κεντροαριστερά, την Αριστερά κι τους απογοητευμένους ψηφοφόρους – και όχι να σκάβει χαντάκια.
Συνολικά, η έλλειψη χαρακτηριστικών διεύρυνσης της κοινωνικής και πολιτικής βάσης, τα λιγοστά σημεία σύγκλισης με άλλες πολιτικές δυνάμεις, η μονομανής εστίαση σε ζητήματα φορολογίας και οι γενικόλογες αναφορές στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, δεν υποστήριξαν επαρκώς τις διακηρύξεις για ανάπτυξη 4% και 700 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε αρκετά στις μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στις επενδύσεις, ενώ στα εργατικά επέμεινε στην τήρηση της νομοθεσίας και δεν αναφέρθηκε στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατάργηση κατώτατου και υποκατώτατου μισθού. Από την άλλη πλευρά, όμως, προανήγγειλε μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, με “συμβόλαιο” ειλικρίνειας με τους επιχειρηματίες και διάχυση των κερδών στους εργασζομένους, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε νομοθετικές ρυθμίσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε επίσης στο προνομιακό πεδίο του νόμου και της τάξης, ενώ στη Δικαιοσύνη προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και την αναθεώρηση της ποινικής δικονομίας.
Αναλύοντας τα σχέδια του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητοστάκης απαρίθμησε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους :
«Στόχος 1ος, μια κοινωνία προόδου και αλληλεγγύης που δίνει ευκαιρίες σε όλους. Στόχος 2ος, μια οικονομία παραγωγική , καινοτόμος, με εθνικό σχέδιο, με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.
Στόχος 3ος, ένα πολιτικό σύστημα δημοκρατικό και λειτουργικό.
Στόχος 4ος, μια παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Αξιολόγηση παντού.
Στοχός 5ος, μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας.
Στόχος 6ος, μια χώρα που δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επανακτούμε την ισότητα με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε την θέση του ελληνισμού παντού στον κόσμο».
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τρέξουμε. Όσο η Ελλάδα ήταν σε κρίση, ο κόσμος αναπτυσσόταν. Η Ελλάδα κινδυνεύει σε αυτή την κρίσιμη χρονική καμπή να μείνει πίσω. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Μπορεί να αναπτυχθεί τα επόμενα 10 χρόνια με ρυθμό 4%».
Συμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, «δεν πιστεύουν κάποιοι εταίροι μας ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις. Δυσπιστούν και με τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος. Γυρίζω όλη την Ελλάδα. Υποτιμούν πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την περιπέτεια».
Όπως είπε, η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές. «Στον αγρότη θα δώσουμε κίνητρο με φορολογικό συντελεστή 10%». Παράλληλα, εξήγγειλε δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 24%, καθώς και μείωση εταιρικού φόρου και φόρου στα μερίσματα 24% από 40%.
Ταυτόχρονα, μίλησε για ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων, λέγοντας πως «τα επόμενα δύο χρόνια υλοποιούμε τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα τρία χρόνια».