Εικόνα ρεαλιστή ηγέτη χωρίς αυταπάτες θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, επαναπροσδιορίζοντας το διακύβευμα της επόμενης ημέρας και πείθοντας την κοινωνία ότι “μπορεί” να επιταχύνει την ανάπτυξη και τη διάχυσή της, ενώ παράλληλα θα στείλει μήνυμα συνέχειας του κράτους στους Ευρωπαίους και σταθερότητας στους επενδυτές.
Σε κλίμα υψηλών προσδοκιών που έχουν καλλιεργήσει τα media και αποφεύγοντας την παγίδα του Μαξίμου που διατηρεί ψηλά τον πήχη των παροχών με τα αναδρομικά του 1 δισ. και την αναστολή ή ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να δώσει στην κοινωνία σιγουριά και προοπτική, χωρίς ωστόσο να διαταράξει τις σχέσεις με τους εταίρους και συμμάχους, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει αμφίπλευρο πολιτικό άνοιγμα στη βάση του ρεαλισμού και των προγραμματικών συγκλίσεων.
Με κεντρικό μήνυμα το «Μπορούμε» που θυμίζει την καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σκιαγραφήσει ένα περιεκτικό πλήρες και ταχύ σχέδιο επανεκκίνησης, διορθωτικών κινήσεων και αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης, με στόχο να πείσει για την επιτάχυνση της οικονομίας, την αναπλήρωση του χαμένου χρόνου και την διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία.
Παράλληλα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, θα επιχειρήσει να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, οριοθετώντας την πολιτική αντιπαράθεση, δίνοντας στίγμα προθέσεων στα ενεργειακά, την εξωτερική πολιτική και εστιάζοντας στο μεταναστευτικό και την οικονομία.
Στο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να καλύψει την ακροδεξιά στο μεταναστευτικό, την ασφάλεια και τα σώματα ασφαλείας, ώστε μπορέσει να υλοποιήσει το άνοιγμα στο κέντρο χωρίς να κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση. Έτσι, αναμένεται να τοποθετηθεί κοντά στις απόψεις του σκληροπυρηνικού Σέεχοφερ στο μεταναστευτικό, επιμένοντας στις ευρωπαϊκές λύσεις, ενώ παράλληλα θα θέσει θέματα πιο προοδευτικής ατζέντας όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθημερινότητα του πολίτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι δεν δεν θα αντιμετωπίσει ταξικά την οικονομική πολιτική αλλά συνολικά, επιχειρώντας να προωθήσει μια ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία όμως ακόμα παραμένει θολή. Κομβικό σημείο, που θα κρίνει πολλά, είναι το αίτημα για αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%, το οποίο έχει διατυπώσει και ο διοικητής της ΤτΕ, χωρίς όμως να υπάρξει αντίδραση από την ΕΕ.
Την ίδια στιγμή θα παράσχει διαβεβαιώσεις για τη συνέχεια του κράτους και τους περιορισμούς που έχουν δημιουργήσει οι ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην άσκηση οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής.